Airetikos on Air: "Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ": Η Deutsche Welle κόβει τη...χαρά στα χαζοχαρούμενα Συγγρού-Μαξίμου-διαπλοκής

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

"Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ": Η Deutsche Welle κόβει τη...χαρά στα χαζοχαρούμενα Συγγρού-Μαξίμου-διαπλοκής

Ο παντοκράτωρ γερμανικός όμιλος ΜΜΕ που εκφράζει απόλυτα τις θέσεις και την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης οριοθετεί στις σωστές της βάσεις τη χθεσινή πανωλεθρία του τραγελαφικού πολιτικάντη που παριστάνει τον πρωθυπουργό της χώρας μας, ρεζιλεύοντάς τη στο μέγιστο εδώ και περισσότερο από μία διετία.Αν και τα ανεξάρτητα Μέσα της χώρας μας αποτύπωσαν εγκαίρως τη χθεσινή σαμαρική τραγωδία (μεταξύ αυτών και ο Άνεμος Αντίστασης που, από τα πρώτα λεπτά της ολοκλήρωσης του διπλωματικού φιάσκου, κάλυψε το θέμα με αλλεπάλληλες αναρτήσεις και αναλύσεις), ενώ ταυτόχρονα οι σημερινές σοβαρές εφημερίδες εκφράζουν με σκωπτικό τρόπο το τι ακριβώς διεμήφθη χθες (π.χ. Εφημερίδα των Συντακτών: Οδηγίες Μέρκελ - "Συνεχίστε τα ίδια", Αυγή: "Μνημόνιο διαρκείας χωρίς κούρεμα χρέους", Δημοκρατία: "Χόρτασε 'καλά λόγια' ο Σαμαράς - Μηδέν εις το πηλίκον" κλπ.), θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε τα σημαντικότερα σημεία του σχετικού άρθρου της Deutsche Welle προκειμένου να δούμε ουσιαστικά τη γερμανική οπτική για το θέμα. Εξάλλου, ακόμα και τα αυτονόητα χρειάζονται επανάληψη, αφού βρεθήκαμε σήμερα μπροστά σε κάποια διαπλεκόμενα δημοσιογραφικά απόβλητα που επεχείρησαν να παρουσιάσουν την εκκωφαντική σιωπή της Μέρκελ ως προς τα υποτιθέμενα αιτήματα για "ελαφρύνσεις" ως..."εύγλωττη υποστήριξη"!

Μια επίσκεψη χωρίς απτά αποτελέσματα

Καμία δημόσια δέσμευση της γερμανίδας καγκελαρίου για τα ελληνικά αιτήματα, με την Άγκελα Μέρκελ να εκφράζεται συγκρατημένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Οι ενδείξεις υπήρχαν, απλώς θα έπρεπε κανείς να τις είχε λάβει υπόψη. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε τονίσει επανειλημμένα τις προηγούμενες μέρες όχι μόνο το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις κατά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά. Ο κ. Ζάιμπερτ είχε διατυπώσει και ορισμένες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα έπρεπε να είχαν προβληματίσει την ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα, ως προς την οικονομική ανάπτυξη ο Στέφεν Ζάιμπερτ είχε σημειώσει μια μέρα πριν από την επίσκεψη Σαμαρά πολύ προσεκτικά ότι στην Ελλάδα «παρουσιάζονται ελπιδοφόρες ενδείξεις». Ως συνήθως τέτοιου είδους διατυπώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν είναι της στιγμής, αλλά εκφράζουν την πολιτική γραμμή της καγκελαρίας. Η επιβεβαίωση ήρθε την Τρίτη κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.
(...)
Παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος απέφυγε να σχολιάσει τα σχέδια και τις προσδοκίες του κ. Σαμαρά, δήλωσε όμως ευχαριστημένη με το ρόλο που διαδραματίζει: «Έχω την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός οδηγεί τη χώρα αποφασιστικά και στη βάση αυτών που διεθνώς έχουν συμφωνηθεί. Αυτό θα οδηγήσει βήμα προς βήμα σε επιτυχίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα ένα καλύτερο μέλλον». Αναφερόμενη στα οικονομικά τεκταινόμενα της χώρας δήλωσε ότι «είναι πολύ ευχάριστο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οπωσδήποτε αρκετά θετικά μηνύματα και ότι πιθανώς η χώρα θα μπορούσε να φτάσει σύντομα στο κατώφλι της ανάπτυξης». Απευθυνόμενη στους έλληνες πολίτες, η καγκελάριος τόνισε ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών που περνά η χώρα καθώς και της υψηλής ανεργίας και διαβεβαίωσε ότι «τα πρώτα τρυφερά βλαστάρια της επιτυχίας των προσπαθειών είναι ορατά και από γερμανικής πλευράς θα κάνουμε τα πάντα για να τις στηρίξουμε». Ανάλογες διατυπώσεις χρησιμοποίησε και αναφορικά με τη συνεργασία της Ελλάδας με την τρόικα. Κάνοντας λόγο για «διάφορες ευχάριστες εξελίξεις», εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν να «εδραιωθούν».
Με άλλα λόγια, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει κερδίσει τη στήριξη της καγκελαρίου για κανένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά του. Το Βερολίνο βλέπει την ανάκαμψη οικονομίας της χώρας σε ένα εμβρυακό στάδιο και την πορεία των μεταρρυθμίσεων ασταθή. Γι' αυτό το λόγο θα προτιμούσε τη διατήρηση της «έξωθεν πίεσης». Ως εκ τούτου, τα σχέδια του κ. Σαμαρά μάλλον δύσκολα θα πραγματοποιηθούν. Τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...