Airetikos on Air: Γιατί μας έβαλαν «πάγο» οι αγορές: Επερχόμενα νέα μέτρα και επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών τίναξαν οριστικά στον αέρα την μπαρούφα του "success-story"

Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

Γιατί μας έβαλαν «πάγο» οι αγορές: Επερχόμενα νέα μέτρα και επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών τίναξαν οριστικά στον αέρα την μπαρούφα του "success-story"

Το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου στήριξης και η κρίση στον τραπεζικό κλάδο της Πορτογαλίας «φρέναραν» τους επενδυτές

Κατώτερο των προσδοκιών κυβέρνησης και αναλυτών ήταν το αποτέλεσμα της δεύτερης εξόδου  της χώρας στις αγορές, που πραγματοποιήθηκε με έκδοση 3ετούς ομολόγου. Δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαια "παταγώδης αποτυχία", αλλά δεν αποτελεί και επιτυχία: Ούτε το ζητούμενο ποσό εξασφαλίσθηκε, ούτε το κόστος δανεισμού έπεσε σημαντικά. Η Ελλάδα άντλησε μόνο 1,5 δισ. αντί των 3 δισ. ευρώ που ήθελε να αντλήσει, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,5%, υψηλότερα από τις προβλέψεις. Υπάρχει βέβαια το "αλλοθι" της δυσμενούς συγκυρίας που διαμορφώθηκε στις χρηματαγορές με αφορμή τα τραπεζικά προβλήματα στην Πορτογαλία και τις πιέσεις στα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. Ομως η βασική αιτία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πάλι με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία, καθώς οι Ευρωπαίοι επαναφέρουν στο προσκήνιο σενάρια για  νέο πακέτο στήριξης, χρηματοδοτικό κενό και ανάγκη πρόσθετων μέτρων.
Οι αγορές βλέπουν ότι διαπραγματεύσεις με την τρόικα χωλαίνουν, για τις ελληνικές τράπεζες θα προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες από τα ευρωπαϊκά stress test, ενώ την ίδια ώρα το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η χώρα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης.
Το ενδεχόμενο αυτό σε συνδυασμό με την κρίση που  το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας, γεννά εκ νέου αμφιβολίες, και οι επενδυτές παρότι επιθυμούν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, κρατούν αποστάσεις.
Η έκδοση του νέου 3ετούς ομολόγου της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης παραμένει ευάλωτο έπειτα από την 5ετή κρίση χρέους. Το αρνητικό κλίμα επηρέασε και τη δευτερογενή αγορά, με το ελληνικό 5ετές να υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα η απόδοσή του να ενισχυθεί κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,34%. 
Καταλύτης των εξελίξεων είναι η κρίση που εκδηλώθηκε στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας. Η πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για ανατροπή των ομαλών συνθηκών πρόσβασης στις αγορές που έχουν διαμορφωθεί για τις τράπεζες και τις χώρες της περιφέρειας. Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου, περιορίζοντας τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων με επιτόκιο που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από ελληνικής πλευράς.
Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι εάν διαμορφωθεί τάση επιδείνωσης, τότε το Δημόσιο δεν θα μπορεί εύκολα να βασιστεί και πάλι στο δανεισμό από τις αγορές. Αμεσες σαφώς θα είναι και οι επιπτώσεις στις τράπεζες που δανείστηκαν τους τελευταίους μήνες από τις αγορές με ευμενείς όρους και βασίζονται στην πρόσβαση που έχουν αποκτήσει σε αυτές, για την κάλυψη αναγκών που ενδεχομένως θα προκύψουν από τα stress tests της ΕΚΤ. Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης που έχουν ανοίξει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία.

Καταλύτης ο ρόλος της Espirito Santo International - Το ιστορικό 
Σε αναμένα "κάρβουνα" κάθονται οι διοικήσεις των τραπεζών στην Πορτογαλία και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, εν μέσω αβεβαιότητας που πυροδοτούν οι εξελίξεις σε σχέση με την Espirito Santo International. Οι Αρχές εντόπισαν σοβαρές παρατυπίες στους λογαριασμούς της πορτογαλικής τράπεζας, οι οποίες ήλθαν στην επιφάνεια στον απόηχο δημοσιεύματος ότι η Banque Privee Espirito Santo, μονάδα του Spirito Santo Financial Group, έχασε την προθεσμία εξόφλησης βραχυπρόθεσμου χρέους.
Οι εξελίξεις στην Espirito Santo International γέννησαν ανησυχίες για μία άλλη μονάδα του ομίλου, την Banco Espirito Santo, που αποτελεί την κορυφαία τράπεζα της Πορτογαλίας. Οι επενδυτές άρχισαν να φοβούνται ακόμα και για default της ίδιας της τράπεζας, με αποτέλεσμα η μετοχή της να σημειώσει πτώση 19%, προτού μπει σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Στη συνέχεια η τράπεζα Banco Popular Espanol ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, λόγω των δυσμενών συνθηκών στην τραπεζική αγορά. Τραπεζίτες που διαχειρίζονται την ομολογιακή έκδοση επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους ότι: «Λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στις δευτερογενείς αγορές, η εκδότρια αποφάσισε ότι στην παρούσα χρονική στιγμή οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την πρωτογενή έκδοση και την συνεπαγόμενη δευτερογενή σταθερότητα». Η τράπεζα σχεδίαζε να εκδώσει το πρώτο μετατρέψιμο ομόλογό της (CoCo), το οποίο θα την βοηθούσε να ενισχύσει την κεφαλαιακής της βάση ενόψει τον ευρωπαϊκών stress tests. 
Οι φόβοι για την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο της χώρας δεν άργησαν να επεκταθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και ειδικά σε εκείνες της περιφέρειας, καθώς και στις αγορές ομολόγων. Παρά τις εξαγγελίες για την τραπεζική ένωση, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δεν είναι καθόλου έτοιμοι, με αποτέλεσμα, εάν αυτή τη στιγμή υπάρξει τραπεζική κρίση σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης, η κυβέρνησή της δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε διάσωση, επιβαρύνοντας ξανά τα κρατικά χρέη.
Οι συνέπειες από την κρίση στην Banco Espirito Santo εντείνονται από το γεγονός ότι αυτή εκδηλώθηκε σε μία στιγμή που πολλοί αναλυτές προειδοποιούσαν για φούσκα στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...