Airetikos on Air: Το πραγματικό πρόβλημα με το κράτος των Σκοπίων!

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

Το πραγματικό πρόβλημα με το κράτος των Σκοπίων!

Του Σπύρου Γουδέβενου

Καταρχάς, οφείλω να ξεκαθαρίσω, ότι δεν είμαι Μακεδόνας, είτε ιστορικός. Αφορμή για το παρών άρθρο, είναι η τοποθέτηση που έκανε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το "Σκοπιανό", με την οποία προσωπικά συμφωνώ, και πιστεύω και ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς στην Ελλάδα.Η Αριστερά, το ΚΚΕ, Ριζοσπαστική Αριστερά τότε,  και μεγάλο κομμάτι της υπόλοιπης Αριστεράς, όταν προέκυψε το ζήτημα την δεκαετία του 90, πήρε για τα τότε δεδομένα, μία αιρετική θέση. Μίλησε για συμφωνία με το γειτονικό κρατίδιο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας του, προτείνοντας μία ονομασία με έναν καθαρό γεωγραφικό προσδιορισμό, με τον όρο "Μακεδονία". Οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν τότε, για την Αριστερά ήταν σκληρότατοι."Ανθέλληνες", "Προδότες", ήταν οι πιο διαδεδομένοι. Οι Πατριώτες βέβαια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους, που κυβέρνησαν τον τόπο, μπορεί να μην αναγνώρισαν το κρατίδιο ως "Μακεδονία", αλλά με την ενδοτικότητα τους κατάφεραν όλος ο πλανήτης να τους αποκαλεί πλέον "Μακεδονία"...Σκέτο "Μακεδονία"!

Η παραπάνω θέση της Ελληνικής Αριστεράς, για το "Σκοπιανό", βασιζόταν:

1. Στην θεώρηση της, ότι οι λαοί έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίονται. Βέβαια, αναγνώριζε ότι οι βλέψεις του γειτονικού κρατιδίου για αναγνώριση ως "Μακεδονία", ερχόταν να κλονίσει τους Έλληνες της δικής μας Μακεδονίας, και για αυτό δεν υιοθέτησε ποτέ τις βλέψεις των απέναντι.

2. Τα Σκόπια, ή FYROM, δεν ξύπνησαν μία μέρα, την δεκαετία του 90, και είπαν θέλουμε να ονομαζόμαστε "Μακεδονία". Από την ίδρυση του Γιουγκοσλαβικού κράτους, αυτή περιοχή, ονομαζόταν "Μακεδονία", ως διοικητικό κομμάτι της τότε γειτονικής χώρας. Πολύ κακώς καταλογίζουν ως αίτιο για αυτό αποκλειστικά το εμφυλιακό κλίμα στη Ελλάδα, και δήθεν βλέψεις του Τίτο. Η Γιάλτα, είχε κλείσει το θέμα επιρροών και συνόρων στην περιοχή!

3. Το σημερινό κρατίδιο των Σκοπίων, καταλαμβάνει γεωγραφικά ένα κομμάτι της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, βάση του παλαιού βασιλείου των Μακεδόνων (Φίλιππος, Μέγας Αλέξανδρος), όπως την όρισαν έπειτα σαν διοικητική περιφέρεια Ρωμαίοι, Βυζαντινοί και Οθωμανοί!. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι κατά τον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, λόγω της συμμαχίας μας με Σερβία και Βουλγαρία (εναντίον των Τούρκων), οι τότε σύμμαχοι μας, ήθελαν και αυτοί κομμάτια της Μακεδονίας, και εμείς έχοντας το δίλημμα Κεντρική Μακεδονία(Θεσσαλονίκη) ή Βόρεια (Σκόπια), επιλέξαμε το πρώτο, αφήνοντας τους Σέρβους να καταλάβουν τον συγκεκριμένο χώρο.

Η Μακεδονία, η ευρύτερη περιοχή, ήταν πάντα ένα σταυροδρόμι λαών. Μετά την απελευθέρωση του κομματιού της, από εμάς, πληθυσμιακά ήταν ένα πολυεθνικό καρουζέλ....Μην ξεχνάμε, ότι το 1912 στην Θεσσαλονίκης οι Έλληνες δεν αποτελούσαν την πλειοψηφία του εκεί πληθυσμού. Οι απομάκρυνση των μουσουλμάνων κυρίως, η απμάκρυνση βουλγάρων λόγω δεύτερου βαλκανικού πολέμου και Εβραίων από τους ναζί, επέφεραν πληθυσμιακά την σημερινή εικόνα.

Ερχόμαστε στο σήμερα λοιπόν, όπου το πρόβλημα της ονομασίας είναι "άλυτο"! Είναι;;;

Προσωπικά θεωρώ, ότι το θέμα έχει επιλυθεί επί της ουσίας, με μία συντριπτική ήττα των Ελληνικών θέσεων. Πολλά κράτη, έχουν αναγνωρίσει το  γειτονικό κρατίδιο-προτεκτοράτο των ΗΠΑ, ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", και κυρίως όλος ο πλανήτης, πλην εμάς και των Κυπρίων τους αποκαλούν Μακεδονία! Παρόλα αυτά, ενώ η υπόθεση είναι χαμένη, έχουμε ακόμα ως "όπλο" ότι για να μπουν σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, πρέπει κάπως να συναινέσουμε...Ακόμα τουλάχιστον.

Τα τελευταία 20 χρόνια όμως, η ζημία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της "ονομασίας", Το γειτονικό κρατίδιο, που κυβερνάται από εθνικιστικές δυνάμεις, έχει υιοθετήσει ένα Σϋνταγμα, που ορίζει ότι οι γείτονες είναι απόγονοι του αρχαίου βασιλείου των Μακεδόνων. Αν και εμείς, αλλά κυρίως και αυτοί γνωρίζουν καλά, ότι εθνολογικά, προέρχονται από τους Σλάβους που κατέκλυσαν την περιοχή στην Βυζαντινή περίοδο, όταν οι αυτοκράτορες επέτρεψαν την μετεγκατάσταση τους στην περιοχήΒλέπεις οι Έλληνες δεν ήταν και πολύ ευχαριστημένοι με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, και θεωρήθηκε σαν λύση,οι Σλάβοι να φυλάνε τα σύνορα της. Τι που οι Αλβανοί και Βούλγαροι του κρατιδίου, φωνάζουν, υπέρ της ιστορικής αλήθειας(για τους δικούς τους λόγους), οι εθνικιστές τους, βασίζονται στο ότι οι λαοί του κόσμου αργά ή γρήγορα, θα αποδεχθούν ότι οι Σκοπιανοί είναι όντως απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Μην περιμένει κανείς, να διδάσκεται η ελληνική ιστορία στα πέρατα του κόσμου!

Προσωπικά θεωρώ ότι όσο δικαίωμα έχουν οι κάτοικοι του γειτονικού κρατιδίου να θεωρούν οτι διαμένουν σε γεωγραφική τοποθεσία που λέγεται "Μακεδονία", τόσο δικαίωμα από την άλλη μεριά έχουμε και εμείς, να γινόμαστε έξαλλοι  με την παραποίηση της Ιστορίας. Δεν έχω κάποιο ιδιοκτησιακό μένος με την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που στο κάτω-κάτω ήταν θαυμαστής της πολυφυλετικότητας των αυτοκρατοριών τότε, αλλά είναι εξοργιστικό πάνω σε ανύπαρκτες θεωρίες που συνδέουν τους Σκοπιανούς με τους τότε Μακεδόνες, να φτιάχνεται κλίμα, ώστε χάρτες σαν και τον παρακάτω, να διαδίδονται με ευκολία....Σαφέστατα δεν φοβόμαστε τον "Σκοπιανό" στρατό, ότι μπορεί να επιβάλλει ποτέ  έναν τέτοιο χάρτη. αλλά και με αυτά που βλέπουμε σήμερα στην χώρα μας, με κυβερνήσεις υποτακτικές, δουλοπρεπείς δικαίως φοβίζουν πολλούς συμπατριώτες μας, υποψίες σενάρια για μία νέα μελλοντική διευθέτηση των συνόρων, από τους σημερινούς "εταίρους" μας!

Για αυτό το λόγο, πιστεύω, ότι όσο ακόμα το γειτονικό κρατίδιο, δίνει τα ρέστα του για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, και σε άλλους τέτοιους οργανισμούς, για να "προκόψουν" και αυτοί, είναι επιτακτικό, να επιβάλλουμε κάθε απαλοιφή από το Σύνταγμα τους, όλων των ιστορικών τερατουργημάτων τους, όπως καταγωγή και γλώσσα. Η γλώσσα τους, είναι σλαβική που μιλιέται ακόμα και στην Ελλάδα σήμερα, αλλά με τίποτα δεν είναι "Μακεδονική". Να δοθεί ένα τέλος, στην οικειοποίηση ενός κομματιού ιστορίας που καμία σχέση δεν έχουν με αυτή. Και όλα αυτά, για να διαφυλαχτεί κάθε πιθανότητα αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, όχι τόσο από αυτούς, αλλά κυρίως από τους ίδιους τους "εταίρους-δανειστές" μας!

Ας ξεπεράσουμε μία και καλή, την κυρίαρχη γραμμή της δεκαετίας του 90, και να δεχτούμε σε μία διαπραγμάτευση μία σύνθετη ονομασία με τον όρο "Μακεδονία", και με γεωγραφικό προσδιορισμό, απαιτώντας από την άλλη πλευρά να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια, στο Σύνταγμα της, και όχι μόνο εκεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...