Airetikos on Air: Δ. Στρατούλης: "Στο ΣΥΡΙΖΑ γελάμε με αυτά που οι μονταζιέρες της ΝΔ και του μνημονιακού κατεστημένου διαρρέουν"

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Δ. Στρατούλης: "Στο ΣΥΡΙΖΑ γελάμε με αυτά που οι μονταζιέρες της ΝΔ και του μνημονιακού κατεστημένου διαρρέουν"


«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν εμφύλιοι πόλεμοι: Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα πετύχουμε συντριπτική εκλογική νίκη σε βάρος των μνημονιακών δυνάμεων», τόνισε σε συνέντευξη του ο Δ. Στρατούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο Real Fm

Πώς είναι τα πράγματα μετά από αυτά που έγιναν χθες στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός σας;
Στον ΣΥΡΙΖΑ γελάμε με αυτά που οι μονταζιέρες της ΝΔ και του μνημονιακού κατεστημένου διαρρέουν από χθες στους δημοσιογράφους. Χθες είχαμε μιαουσιαστική συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) του ΣΥΡΙΖΑ, για να ολοκληρώσουμε το ευρωψηφοδέλτιό μας. Και μόνο το γεγονός ότι, από τους έξι υποψηφίους ευρωβουλευτές που επικυρώθηκαν, οι πέντε εγκρίθηκαν ομόφωνα και μόνο ένας κατά πλειοψηφία, αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε κανένας εμφύλιος και κανένα ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μάλλον ανάμεσα στον Πρόεδρο του κόμματος και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Δεν υπήρξε παρέμβαση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Λαφαζάνη ότι το τελευταίο διάστημα επιμένει συχνά στο θέμα της δραχμής και δημιουργεί ζήτημα έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές;
Χθες στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε, όπως πάντα στα συλλογικά όργανά του, μιαελεύθερη, πολιτισμένη, δημοκρατική και εποικοδομητική συζήτηση και ακολούθως πάρθηκαν συλλογικές αποφάσεις. Και γνωρίζετε καλά ότι στο δικό μας κόμμα, της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, στον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, δεν υπάρχει κανένα ταμπού στο να τίθενται ζητήματα για συζήτηση. Για κανένα θέμα δεν υπάρχει απαγόρευση να τεθεί και να συζητηθεί. Συζητάμε τα πάντα και εν συνεχεία παίρνουμε δημοκρατικά συλλογικές αποφάσεις.
Η δημοκρατικότητα με την οποία μπορεί να λειτουργεί ένα κόμμα, και ιδιαιτέρως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδιαφέρει λιγότερο από ό,τι η ουσία των απόψεων που ακούγονται. Εδώ υπάρχει ένα πολιτικό θέμα που υφίσταται. Με άλλα λόγια, η επιμονή του κ. Λαφαζάνη για την ιστορία της δραχμής. Ποια είναι η δική σας πολιτική άποψη γι’ αυτό;
Επιμένω σε αυτό που λέω ότι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τα αρχηγικά ή μονολιθικά κόμματα, αλλά είναι ένα δημοκρατικό, ριζοσπαστικό και αποτελεσματικό κόμμα, συζητάμε τα πάντα, παίρνουμε δημοκρατικά συλλογικές αποφάσεις και, όπως έχουμε αποδείξει, ακόμη και όσοι ή όσες από εμάς έχουμε καταθέσει στις συνεδριάσεις κάποιες ιδιαίτερες απόψεις, μετά τη λήψη των αποφάσεων του κόμματος υπερασπιζόμαστε αυτές τις συλλογικές αποφάσεις στον δημόσιο λόγο και τη δημόσια πρακτική μας.
Αυτά έγιναν και χθες, σχεδόν ολοκληρώσαμε τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου μας και από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, πιο έτοιμος και πιο αποφασισμένος, θα δώσει τη μάχη των εκλογών του Μαΐου και θα πετύχει έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μια συντριπτική νίκη, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικα και των μνημονίων τους.
Τη μάχη αυτήν δεν θα τη δώσουν μόνο οι ικανότατοι σύντροφοι και συντρόφισσες, συνεργαζόμενοι και συνεργαζόμενες, που απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιό μας, αλλά και όλοι οι βουλευτές, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματός μας, γιατί είναι πολιτική μάχη ζωής ή θανάτου για τον λαό και την πατρίδα.
Όσον αφορά τον σύντροφό μου Παναγιώτη Λαφαζάνη, για τον οποίο με ρωτάτε, σας υπενθυμίζω ότι πρόκειται για ένα ιστορικό στέλεχος μέσα στην Αριστερά, που το σεβόμαστε όλοι και όλες, ανεξάρτητα από τον χρωματισμό ή τη δύναμη της Αριστεράς που ανήκουμε. Είναι ένα πολιτικό πρόσωπο μέσα στην Αριστερά που καταθέτει πάντοτε τη γνώμη του στα συλλογικά όργανα, εκεί που πρέπει να γίνονται οι συζητήσεις, μας προβληματίζει δημιουργικά με βάση αυτήν και υπερασπίζεται πάντα τις συλλογικές αποφάσεις. Υπενθυμίζω επίσης ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν εκείνος που το 2007 είχε προβλέψει ότι έρχεται μεγάλη οικονομική κρίση με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας. Τότε πάλι κάποιοι από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο ήθελαν να απαγορεύσουν αυτήν τη συζήτηση, λέγοντας ότι η κρίση αυτή δεν θα αγγίξει τη χώρα και αποκαλούσαν «Κασσάνδρα» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Εσείς, ως ένας πολιτικός που δραστηριοποιείται τόσα χρόνια στην Αριστερά, θεωρείτε σκόπιμο, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, να ανοίγει για δεύτερη φορά μια τέτοια κουβέντα, έναν μήνα πριν από τις εκλογές;
Καταρχάς, η συζήτηση αυτή δεν άνοιξε δημόσια και δεν έγινε για επικοινωνιακούς λόγους. Όταν συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματός μας, είναι χρήσιμο όλοι μας να καταθέτουμε τις απόψεις μας.
Κατά δεύτερον, δεν σας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στη ΝΔ γίνεται κόλαση και δεν ασχολείται σχεδόν κανείς; Δεν σας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ολόκληρος υπουργός, ο κ. Αρβανιτόπουλος, πήγε να στηρίξει τοδημοτικό ψηφοδέλτιο του Κόκκαλη, του Μαρινάκη και των εφοπλιστών στον Πειραιά και δεν ασχολείται κανείς με αυτό; Δεν ενοχλείται κανείς για το γεγονός ότι η οικογένεια Μητσοτάκη λέει πράγματα για τον κ. Σαμαρά, όπως ότι δεν τον συγχωρεί ή ότι δεν είναι καλό το ευρωψηφοδέλτιο –όπως λέει η κα Μπακογιάννη; Ή για το γεγονός ότι οι δήμαρχοι της ΝΔ στην Αττική στηρίζουν τον κ. Σγουρό; Η ΝΔ είναι ένα κόμμα-καφενείο που κυβερνά τη χώρα, ο κυβερνητικός εταίρος και δεκανίκι της, το ΠΑΣΟΚ, αποσυντίθεται και έχουν το θράσος να λένε ότι είναι ρευστή η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά είναι αστεία πράγματα και πολύ επικίνδυνα για τη δημοκρατία.
Το εάν όμως ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ή εάν ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει προσχωρήσει στον κ. Μόραλη δεν επηρεάζει την τσέπη μας. Αντίθετα, η άποψη ότι πρέπει να γυρίσουμε στη δραχμή επηρεάζει την τσέπη μας και τη ζωή μας.
Την τσέπη του λαού δεν την αφορά, εάν μέσα στο εσωτερικό των κομμάτων γίνονται δημοκρατικές συζητήσεις, γιατί οι συζητήσεις αυτές πρέπει να γίνονται για τη δημοκρατία και το μέλλον της χώρας. Την τσέπη του λαού την επηρεάζουν αποκλειστικά οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται. Πριν από δέκα ημέρες εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο, στην ουσία νέο μνημόνιο, το οποίο κατέστρεψε πενήντα επαγγέλματα, μείωσε μισθούς, μείωσε συντάξεις και άνοιξε τον δρόμο να χαριστούν οι τράπεζες –χθες η Eurobank, σήμερα η Εθνική– σε αυτούς που τις χρεωκόπησαν καθώς και σε γερμανούς ή άλλους τραπεζίτες. Επίσης, την τσέπη του λαού επηρεάζει το γεγονός ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα, προκειμένου να πάρει η χώρα τη νέα δόση, πράγμα που οδηγεί σε νέεςμειώσεις μισθών και συντάξεων. Την επηρεάζει το γεγονός ότι ετοιμάζουννέο μνημόνιο, εάν στις ευρωεκλογές δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτά είναι που επηρεάζουν την τσέπη του λαού και όχι το εάν λαμβάνει χώρα μια δημοκρατική συζήτηση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για το πιο δημοκρατικό κόμμα. Ταυτόχρονα, όλοι αναγνωρίζουν ότι, παρότι δημοκρατικό, είναι και αποτελεσματικό, διότι έχει το πρόγραμμά του που το δεσμεύει απέναντι στον λαό.
Όταν όμως ο κ. Τσίπρας φθάνει στο σημείο να πει στο στέλεχος της Αριστεράς που όλοι σέβονται ότι, με το να θέτει εκ νέου το συγκεκριμένο ζήτημα πριν από τις εκλογές, «ρίχνει νερό στον μύλο» της ΝΔ, σημαίνει ότι αυτό υπερβαίνει τα όρια της δημοκρατικής έκφρασης των απόψεων.
Καταρχάς, εγώ δεν είπα ποτέ ότι ο σύντροφός μου Αλέξης Τσίπρας είπε το ένα ή το άλλο. Το μόνο που είπα –και θα φανεί τις επόμενες ημέρες– είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μια πολιτική πανεξόρμηση σε όλη την Ελλάδα, με επικεφαλής όλα τα στελέχη του καθώς και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Και ή θα νικήσουμε τις μνημονιακές δυνάμεις στις εκλογές του Μάη και θα τους διώξουμε, ανοίγοντας νέους ελπιδοφόρους δρόμους για τον λαό μας, ή θα συνεχιστεί η πορεία προς την ολοκληρωτική οικονομική, κοινωνική, παραγωγική και ανθρωπιστική καταστροφή της χώρας μας. Για εμάς επομένως δεν έχει τίποτε άλλο μεγαλύτερη σημασία παρά αυτή η πολιτική πανεξόρμηση, προκειμένου να συντρίψουμε πολιτικά στις εκλογές τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, με τη βοήθεια, τους αγώνες και την ψήφο, φυσικά, του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...