Airetikos on Air: Τα τείχη της κρίσης στην Ευρωζώνη και τους 28 της ΕΕ

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Τα τείχη της κρίσης στην Ευρωζώνη και τους 28 της ΕΕ

Αποκαλυπτικοί, παρά την παραπλανητική κυβερνητική ερμηνεία τους, είναι οι δείκτες της οικονομίας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2013.

Η μείωση του ελλείμματος ως αποτέλεσμα της εφαρμογής σκληρών μέτρων λιτότητας και περικοπών στον τομέα των κοινωνικών παροχών, της υγείας και της εργασίας, όπως δείχνουν τα παρακάτω γραφήματα, μεγάλωσε την «ψαλίδα» ανάμεσα στα περιφερειακά κράτη και τον σκληρό οικονομικό πυρήνα της Ευρώπης ενώ αύξησε σε απόλυτους αριθμούς το δημόσιο χρέος τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο σύνολο των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα να αποτελεί για μία ακόμη χρονιά τον πιο «αδύναμο κρίκο» της.

Ενδεικτική της πολιτικής που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα είναι η ανοδική πορεία των κερδών της οικονομικής ολιγαρχίας σε αντίθεση με την καθοδική πορεία των μισθών και γενικότερα του εισοδήματος της πλειονότητας του πληθυσμού, όπως δείχνει ο Πίνακας για τους «πραγματικούς κερδισμένους» της κρίσης στη χώρα, ιδίως, αν αντιπαραβληθεί με αυτόν που καταγράφει την αύξηση του αριθμού των ανέργων από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.    
Α. Το τείχος της ανεργίας
Περίπου 20 εκατομμύρια ήταν το 2013 οι άνεργοι της ευρωζώνης, εκ των οποίων το 50% αξιολογήθηκε ως «μακροχρόνια άνεργοι» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που εξέθεσε τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
Σε αυτά εμφανής είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα κράτη της περιφέρειας (Ελλάδα-Ιρλανδία-Ιταλία-Πορτογαλία-Ισπανία) και τον επονομαζόμενο «σκληρό πυρήνα» της ευρωζώνης, που αποτελούν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Β. Οι πραγματικοί κερδισμένοι της κρίσης στην Ελλάδα
1. Η σημερινή Ευρώπη των 28 και κυρίως η ευρωζώνη κάτω από την ηγεμονία της συντηρητικής γερμανικής κυβέρνησης έχει υιοθετήσει μια ακραία νεοφιλελεύθερη νομισματική και οικονομική πολιτική που συνθλίβει τις αδύναμες χώρες και αυξάνει σημαντικά την εκμετάλλευση των εργαζομένων ενισχύοντας την κοινωνική ανισότητα. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 10% του πληθυσμού της καρπώνεται πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πλούτου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομική κρίση μετατράπηκε σε ευκαιρία για αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Ιδιαίτερα στις χώρες που επιβλήθηκαν μνημόνια, η επίθεση κατά των εργαζομένων πήρε τη μορφή κοινωνικού πογκρόμ.Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσίευσε πρόσφατα η Κομισιόν, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εργαζομένων δηλώνει πως οι συνθήκες εργασίας έχουν χειροτερεύσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το 88% των Ελλήνων απάντησε πως έχουν χειροτερεύσει οι συνθήκες εργασίας , ποσοστό που δεν συνιστά έκπληξη, αφού η κρίση έχει πλήξει περισσότερο από όλες τις άλλες κοινοτικές χώρες την Ελλάδα.

Δυο βήματα πίσω από τους Έλληνες βρίσκονται οι Ισπανοί, το 86% των οποίων δηλώνουν πως η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τις συνθήκες εργασίας τους  ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος των δυσαρεστημένων από τις εργασιακές συνθήκες ανήλθε φέτος στο 57%.

Μετά την «πρωταθλήτρια» Ελλάδα και την Ισπανία, τα υψηλότερα ποσοστά χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας καταγράφονται στην Ιταλία (85%), η Σλοβενία (84%) και η Πορτογαλία (78%).


Γ. Το διπλό τείχος της λιτότητας (δημόσιο έλλειμμα και χρέος)
Η νέα ΟΝΕ, με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, με τους κανονισμούς εποπτείας και τιμωρίας των κρατών που αντιμετωπίζουν ελλείμματα και υψηλό χρέος και με τον αυστηρό έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών και της μακροοικονομικής πολιτικής, έρχεται ως το απαραίτητο θεσμικό συμπλήρωμα αφενός του προηγούμενου μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας και, αφετέρου, της εισόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε στο σύνολό του ο ευρωπαϊκός Τύπος μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat για το 2013, η Ελλάδα, παρά το τεράστιο κοινωνικό κόστος που κατέβαλε για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών εξακολουθεί να μένει ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης με διάχυτη ανησυχία για την οικονομική της προοπτική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ και δημοσίευσε η Eurostat, τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας για το 2013 είχαν ως εξής:

Το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές συρρικνώθηκε πέρυσι στα 182.054 εκατ. ευρώ, χάθηκαν δηλαδή από το 2010 (222.151 εκατ. ευρώ) περί τα 40 δισ. ευρώ.

 Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 23.109 εκατ. ευρώ ή 12,7% του ΑΕΠ, υψηλότερο εθνικολογιστικά κατά 1,8 μονάδες του ΑΕΠ έναντι του πρώτου χρόνου του Μνημονίου που ήταν στο 10,9% του ΑΕΠ.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν  318.703 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 175,1% του ΑΕΠ έναντι 329.514 εκατ. ευρώ ή 148,3% του ΑΕΠ το 2010.

syriza.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...