Airetikos on Air: Ενα mini κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από την κυβέρνηση, με θέμα την συνταγματικότητα των μέτρων

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Ενα mini κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από την κυβέρνηση, με θέμα την συνταγματικότητα των μέτρων


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να απορρίψει το αίτημα αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και υποστήριξαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τους βουλευτές που υποστηρίζουν το αίτημα να εγερθούν. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι η μειοψηφία και ανακοίνωσε ότι το αίτημα απορρίπτεται. Μετά τις αντιδράσεις και ενώ στη αίθουσα επικράτησε χάος από τς φωνασκίες, ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε σε ονομαστική ψηφοφορία και διέκοψε τη συνεδρίαση για μισή ώρα. Δείτε live τη συνεδρίαση
 
Κατά την επιστροφή των βουλευτών στα βουλευτικά έδρανα έπειτα από μία τουλάχιστον ώρα, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής, και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας απέσυρε την ένσταση αντισυνταγματικότητας ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο κ. Μεϊμαράκης υπεραμύνθηκε των κινήσεών του, επιμένοντας πως θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Κατά την ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την αίθουσα.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
13:37 – Κοινοβουλευτική εκτροπή καταγγέλλει με κείμενό του που δημοσίευσε στο Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης.
13:00 – Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
12:46 - Ως παράνομη κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς
12:44 - Αν αποσύρονται τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας, έχουμε έστω και καθυστερημένα αποδοχή της αρχής της δεδηλωμένης, δήλωσε με τη σειρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
12:42 – Το λόγο πήρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος κατήγγειλε επίσης την πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη να διακόψει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. «Μέσα σε λίγες ημέρες για δεύτερη φορά το προεδρείο παραβιάζει τον κανονισμό», υπογράμμισε και απευθυνόμενος προς τον Ευ.Μεϊμαράκη τον κάλεσε να προστατεύσει το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία.

12:39 - Καταγγέλλοντας την διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε πως αποσύρει την ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Την ώρα που συζητήθηκε η ένσταση συνταγματικότητας έπρεπε να είστε παρόντες και όχι να είστε σπίτια σας και να σας φέρουν με τα ταξί για να αλλοιώσετε το αποτέλεσμα, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης και μίλησε για αγωνία μίας πλειοψηφίας που καταρρέει τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία.
Η διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός, έγινε, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εγέρθησαν οι βουλευτές και ήταν κοινή διαπίστωση ότι στους παρόντες ήταν συντριπτική η πλειοψηφία όσων τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Σώματος τόνισε: «Πολιτικοί λόγοι σας υποχρέωσαν να αλλάξετε το αποτέλεσμα που ο ίδιος βλέπατε με τα μάτια σας», αλλά πλέον πρόκειται για μία διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής.
12:36 – Το λόγο ζήτησε και πήρε πριν την ονομαστική ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας. 
12:34 - Άρχισε και πάλι η συνεδρίαση της Ολομέλειας. Σε λίγη ώρα η ονομαστική ψηφοφορία. Αντιπαράθεση Ζωής Κωνσταντοπούλου – Ευάγγελου Μεϊμαράκη για τη διακοπή της συνεδρίασης.
Νωρίτερα...
Από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν σε 10 ώρες να βγάλουμε στοιχειωδώς σε πέρας ένα τέτοιο νομοσχέδιο». Έκανε επίσης λόγο για διακωμώδηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να παρατείνει το χρόνο συζήτησής του και να υπάρξει περιορισμός στο χρόνο που δίνεται στους υπουργούς, προκειμένου να εκφραστούν περισσότεροι βουλευτές.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης γνωστοποίησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποβάλει ένσταση αντιστυνταγματικότητας, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «αντισυνταγματικό έκτρωμα».

Στη δική της παρέμβαση η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρατήρησε ότι «το νομοσχέδιο αυτό που έρχεται ως εκβιασμός στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να το έχουν διαβάσει οι βουλευτές που καλούνται να απαντήσουν με ένα "ναι" ή ένα "όχι", αποτελεί προσβολή μέχρι βαθμού καταλύσεως του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων ΕλλήνωνΝότης Μαριάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χρόνος «όχι να μελετήσει κανείς, αλλά να διαβάσει» ένα νομοσχέδιο 735 σελίδων.

Το χαρακτήρισε κατάπτυστο και διάτρητο και ζήτησε και αυτός να δοθεί περισσότερος χρόνος στους βουλευτές με περιορισμό του χρόνου που δίνεται για να μιλήσουν οι υπουργοί.

Εξάλλου, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας. Η βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα υποστήριξε ότι ο νόμος είναι καθ' ολοκληρίαν αντισυνταγματικός και απευθυνόμενη στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, σημείωσε: «Πως μπορείτε να ψηφίσετε ένα νόμο τον οποίο δεν έχετε προλάβει να το διαβάσετε και σαν άλλοι Χρυσοχοΐδηδες θα ρθειτε να μας πείτε 'συγνώμη δεν το διάβασα'; Θα πρέπει να ντρέπεστε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς σχολίασε πως δεν χρειάζεται μελέτη του πολυνομοσχεδίου, καθώς, όπως είπε, «είναι μέτρα που οδηγούν στην φτωχοποίηση της Ελλάδας, που την κάνουν προτεκτοράτο της Γερμανίας και Ελντοράντο των τοκογλύφων».

«Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη. Ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνηση παίρνει την πολιτική ευθύνη και για τη διαδικασία και για την καταστροφή». «Καταστρέφετε τη ζωή του ελληνικού λαού, καταστρέφετε ό,τι έχει απομείνει», σημείωσε απευθυνόμενος στο τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα και κάλεσε όποιον από την κυβερνητική πλειοψηφία διαφωνεί να το πει ευθέως στον λαό.

«Υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις που απαιτούν γρήγορες και έκτακτες αποφάσεις»,απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...