Airetikos on Air: Φεύγει και η Coca-Cola. Η πτωχοποίηση των Ελλήνων δεν φέρνει επενδύσεις, αλλά τις διώχνει!

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Φεύγει και η Coca-Cola. Η πτωχοποίηση των Ελλήνων δεν φέρνει επενδύσεις, αλλά τις διώχνει!


Σε μία ακόμα επίδειξη επιχειρηματικού κυνισμού, η Coca Cola της οικογένειας Δαυίδ ακολουθεί την πορεία της οικογένειας Φιλίππου με την ΦΑΓΕ και ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το ελληνικό χρηματιστήριο.
 Συγκεκριμένα πριν το άνοιγμα του ΧΑ σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι η Coca Cola HBC  ΑG κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Coca Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιάλωσης ΑΕ με αντάλλαγμα μετοχές της Coca Cola HBC…

Οπως αναφέεραται σε ρεπορτά του protothema.gr, o λόγος για τον οποίο οι βασικοί μέτοχοι της Coca Cola, δηλαδή η οικογένεια Δαυίδ, προχώρησε σε αυτή την κίνηση είναι για να συγκεντρώσει και να διαγράψει τις μετοχές απο το ΧΑ προκειμένου να εισαγάγει την Coca Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως στην premium αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Το πλήγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι καίριο καθώς η Coca Cola ήταν η εισηγμένη εταιρία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Μετά την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, ο βιομηχανικός κολοσσός της Coca Cola-3 Ε -μαζί με τον ΟΤΕ και τον υπό πώληση ΟΠΑΠ αποτελούν τη βιτρίνα του ΧΑ.
Πηγές από την εταιρία, έκαναν λόγο για επαναδιαπραγμάτευση  της μετοχής της Coca Cola 3 E στο  XA , δηλαδή για παράλληλη διαπραγμάτευση, μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ταυτόχρονα διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη  δεν σημαίνει αποχώρηση από την Ελλάδα. Ωστόσο, προφανώς για φορολογικούς λόγους, η εταιρεία μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη  σημασία της εξόδου από το ΧΑ στο μέλλον καθώς η διοίκηση της εταιρίας εδώ και δύο χρόνια προειδοποιεί ανοικτά την ελληνική κυβέρνηση για φυγή από τη χώρα λόγω της υπερβολικής φορολόγησης, της αύξησης του ειδικού φόρου σε αναψυκτικά και νερά. Σημειώνεται ότι η 3Ε  πριν περίπου 1,5 χρόνο  μετέφερε από την Ελλάδα στη Βουλγαρία το κέντρο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. 
Η μετοχή της Coca Cola διαπραγματευόταν στο ΧΑ και παράλληλα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τώρα το κέντρο διαπραγμάτευσης θα είναι στο Λονδίνο και παράλληλα η μετοχή θα διαπραγματεύεται στο ΝΥSE και στο ΧΑ. Είναι προφανές ότι κανείς  ξένος επενδυτής δεν θα αγοράζει μετοχές από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά   και αυτό θα συρρικνώσει σημαντικά το τζίρο του ΧΑ, ενώ θα μειώσει και τη  βαρύτητα του ΧΑ.
Κατά πληροφορίες, τη δημόσια πρόταση έχει αποδεχθεί το 60% των μετόχων.
Ο λόγος που μεταφέρεται  από το ΧΑ  στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι ότι θα συμπεριληφθεί στο δείκτη με τις 100 μεγαλύτερες μετοχές (FTSE 100) γεγονός που θα δώσει στην εταιρία καλύτερες δυνατότητες πρόσβασης σε φθηνά κεφάλαια. Κάτι που ήταν δύσκολο έως αδύνατο σήμερα καθώς η εταιρία  βαρυνόταν με το ελληνικό ρίσκο.
Πίσω από τη συμφωνία βρίσκεται η Credit Suisse (που έκανε και το deal ETE-Eurobank) και το εγχείρημα συντονίζει ο κ. Στέφανος Παπαναγιώτου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για την Ελλάδα της ελβετικής τράπεζας στο Λονδίνο.
anatropinews.gr
ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΑΝ ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΝΕΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ. Η ΠΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ, ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΕς ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.
ΚΑΙ ΕΜΤΑ ΤΙς ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΡΩΝ, ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...