Airetikos on Air: Πάτρα: 20.000 εργαζόμενοι πλημμύρισαν του δρόμους - Ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πάτρα: 20.000 εργαζόμενοι πλημμύρισαν του δρόμους - Ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση


Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για συγκεντρώσεις απο τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.

12.13: Αθροιστικά οι δυο πορείες (Εργατικού Κέντρου και ΠΑΜΕ) είχαν πάνω από 20.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογραφικές και συνδικαλιστικές εκτιμήσεις.
12.11: Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και ισχυρή αστυνομική δύναμη "επέβλεπαν" διακριτικά τις δυο πορείες. Έως ώρας όλα έχουν κυλήσει ομαλά. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση ηχηρότατο.
12.08: Στην οδό Κολοκοτρώνη επιστρέφει η "κεφαλή" της πορείας του Εργατικού Κέντρου. Η "ουρά" της είναι αυτή τη στιγμή στην Πατρέως.
12.06: Ολοκληρώθηκε η ογκώδης πορεία του ΠΑΜΕ. Ο κόσμος έχει γυρίσει στην πλατεία Γεωργίου και μένει συγκεντρωμένος εκεί.
11.59: Οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστών μιλούν για συγκέντρωση 12.000 ατόμων στο Εργατικό Κέντρο. Σε εξέλιξη η πορεία.
11.25: Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες στο Εργατικό Κέντρο και μόλις ξεκίνησε η πορεία. Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών. Σε εξέλιξη και με μεγαλη συμμετοχή και η πορεία του ΠΑΜΕ.
10.50 Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις εργαζομένων και όχι μόνο, στις πλατείες Γεωργίου και Εθνικής Αντίστασης (Όλγας) . Το ΠΑΜΕ έχει σημείο συνάντησης την πλατεία Γεωργίου, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πορείες.
Κλειστά είναι τα καταστήματα και οι καφετέριες, ενώ στη γενική απεργία συμμετέχουν οι περισσότεροι κλάδοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
07.05 Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί σήμερα και η Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενόψει της νέας λαίλαπας σκληρών μέτρων. Δημόσιος και Ιδιωτικός Τομέας προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση με πολλούς κλάδους να προετοιμάζουν κλιμάκωση.
Στην Πάτρα για μια ακόμα φορά θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες. Του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Γεωργίου και του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την ίδια ώρα.
Τόσο το ΠΑΜΕ όσο και το Εργατικό Κέντρο χθες, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, επισκέφθηκαν χώρους δουλειάς, προκειμένου να προετοιμάσουν την απεργία και συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η συμμετοχή του κόσμου θα είναι μεγάλη.
«Αυτό που έρχεται είναι τρεις φορές χειρότερο από αυτό που έχει ήδη συμβεί. Η μόνη επιλογή είναι να σταλεί το μήνυμα ότι αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική θα ανατραπεί η ίδια η κυβέρνηση», λέει στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας  Γιάννης Σουβαλιώτης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και στέλεχος του ΠΑΜΕ Δημήτρης Αγγελόπουλος δηλώνει στο thebest.gr : «Καλούμε την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην πλατεία Γεωργίου Μπορούμε να σταματήσουμε την επέλαση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, αν η εργατική τάξη παλέψει».
Ωστόσο για μια ακόμα φορά στην Πάτρα πραγματοποιούνται δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες, γεγονός που αρκετοί σχολιάζουν αρνητικά, λόγω των δύσκολν ημερών που περνούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας αναφέρει σχετικά: « Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να κάνει μια πορεία και αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το δούμε.Εμείς καλούμε το ΠΑΜΕ να έρθει και θα έχουν λόγο και ας έχουν ακόμα και καταγγελτικό λόγο και ας γίνουν και πλειοψηφία. Αλλά το ότι απομονώνεται δείχνει σαν να εξυπηρετεί  τα κομματικά του συμφέροντα».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αγγελόπουλος τονίζει: Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ενωμένο, αλλά δεν χωράνε αυτοί που βάλανε το χέρι τους για να φτάσουμε σήμερα μέχρι εδώ. Δεν μπορεί το πρωί να είναι κομματάρχες και το απόγευμα συνδικαλιστές».
Ποιοι απεργούν
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας για την 24ωρη γενική απεργία, η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις στο προσεχές διάστημα, εφόσον τα «αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα» συζητηθούν και ψηφισθούν στο Κοινοβούλιο.

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ, την Τετάρτη, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Η απεργία πραγματοποιείται ενάντια «στα μέτρα μείωσης των συντάξεων και των μισθών, ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων αλλά και των άμεσων ή έμμεσων απολύσεων στον δημόσιο τομέα που απαιτεί η τρόικα».
Δικαστικοί
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της μέχρι τις 20 Οκτωβρίου με διακοπές συνεδριάσεων από τις 10.00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου των δικαστηρίων αλλά και με τη μη δημοσίευση αποφάσεων.
Γιατροί
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, συμμετέχει στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου, εκτιμώντας πως το δόγμα της εκχώρησης των πάντων για την επόμενη δόση και την παραμονή στην Ευρωζώνη οδηγεί το ΕΣΥ στην πλήρη διάλυση.  
Νοσηλευτές
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ) γνωστοποίησε τη συμμετοχή της «στην προγραμματισμένη 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, καλύπτοντας συνδικαλιστικά τα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων της σε όλη την επικράτεια».

Μηχανικοί

Κάλεσμα για συμμετοχή στη γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ απευθύνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), κάνοντας λόγο για ρυθμίσεις και επιλογές που οδηγούν στην απορρύθμιση του επαγγέλματος των διπλωματούχων μηχανικών και φαλκιδεύουν τον ρόλο τους στην προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας.

«Η αδιέξοδη, άδικη και παράλογη πολιτική που ζούμε τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Ήδη έχουν ανοίξει για 3η φορά τα ίδια θέματα κοινωνικής αναλγησίας, ύφεσης και αδιεξόδου και προστίθενται νέες προτάσεις περαιτέρω απορρύθμισης του επαγγέλματος».

Έμποροι

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης Τετάρτης αποφάσισε και η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων) με κλείσιμο των επιχειρήσεων και καταστημάτων  και στην Πάτρα

Τραπεζοϋπάλληλοι

Η ΟΤΟΕ αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για αύριο, Τετάρτη. Σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδία τραπεζοϋπαλλήλων αναφέρει ότι «οι νέες προκλητικές απαιτήσεις της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση για νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλαγές στο ωράριο και κατάργηση του πενθημέρου, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των αποζημιώσεων και ισοπέδωση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο άλλης ανοχής στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, δεδομένου ότι η αντοχή όλων έχει εξαντληθεί».

Εφοριακοί


Τις κινητοποιήσεις τους κατά του πακέτου των περικοπών ύψους 11,9 δισ. ευρώ κλιμακώνουν οι εφοριακοί. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν λάβει, οι εφορίες θα παραμείνουν κλειστές την Τετάρτη, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, καθώς επίσης την Πέμπτη και την Παρασκευή.
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...