Airetikos on Air: Υπογράφουν άρον-άρον τον αγωγό southstream ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

Υπογράφουν άρον-άρον τον αγωγό southstream ενώ η Ελλάδα παρακολουθείΣε κατασταση πανικού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ανακοίνωση – βόμβα της κυβέρνησης της Ινδίας, σύμφωνα με την οποία, έθεσε επισήμως αίτημα επέκτασης των ρωσικών αγωγών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Κίνα και στο έδαφός της.
Η ανησυχία των χωρών της Ευρώπης είναι έντονη καθώς, οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη (η Ινδία, ως γνωστόν ανήκει στις χώρες του συμφώνου BRICS) και μπορούν να απορροφήσουν όλη την παραγωγή του ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει αυτομάτως, ότι η ευρωπαϊκή αγορά για την Ρωσία «περιθωριοποιείται», προκαλείται «έμφραγμα» στην παραγωγική διαδικασία των βιομηχανικών αυτών χωρών  ενώ την ίδια στιγμή, η Ουκρανία χάνει το βασικό της διαπραγματευτικό ατού που έχει στα χέρια της, στις διαπραγματεύσεις για τις ανατολικές περιοχές με την Ρωσία. Και βέβαια, σε όλα αυτά η Ελλάδα είναι απούσα.
Η σοβαρή αυτή εξέλιξη, προϊόν της επίμονης διπλωματικής μάχης του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνδυασμό με τις μονομερείς αποφάσεις των χωρών για συμφωνία με την Ρωσία (Ουγγαρία, Αυστρία, Ιταλία κλπ), ανάγκασε την Ε.Ε. να ανακρούσει πρύμναν, στο ζήτημα της «σκληρής γραμμής» και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να διαχωρίσει πλέον τη θέση της από εκείνη των ΗΠΑ. Με εντολή της Κομισιόν, αργά χθες το απόγευμα, ο επίτροπος για την Ενέργεια, μετά τις επαφές με τον διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσού της Gazprom, ανακοίνωσε ότι ο αγωγός southstream  θα γίνει κανονικά, μετά από κάποιες διευθετήσεις.
Νωρίτερα, είχαν μεσολαβήσει οι διμερείς επαφές Ουγγαρίας – Ρωσίας και Αυστρίας – Ρωσίας, με την ουγγρική πλευρά να απευθύνει επίσημο αίτημα για αύξηση της ροής και αποθήκευση του φυσικού αερίου στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αίτημα το οποίο, η ρωσική πλευρά δια του υπουργού ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ απάντησε κατ’ αρχήν θετικά, ενώ η Αυστρία εσπευσμένα υπέγραψε με την ρωσική εταιρία, τη συμφωνία για την δημιουργία του αυστριακού τμήματος του ρωσικού αγωγού, ο οποίος παρακάμπτει το Ουκρανικό έδαφος.
Αναφορικά με την άρνηση της Βουλγαρίας, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βιέννη, ότι «τα προβλήματα με την κατασκευή του αγωγού στη Βουλγαρία θα πρέπει να επιλυθούν» ενώ πρόσθεσε ότι «όλα θα είναι εντάξει και το έργο θα υλοποιηθεί σε αυστηρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».
Σημειώνεται ότι η εταιρεία South Stream Transport BV, είναι μια διεθνής κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου και στη συνέχεια τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφερθεί μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, στην Ιταλία και την Αυστρία.
Στην κοινοπραξία, το μερίδιο της Gazprom ανέρχεται στο 50% ενώ η ιταλική Eni κατέχει το 20%. Τόσο η γαλλική EDF όσο και η γερμανική Wintershall Holding GmbH κατέχουν από 15% η κάθε μία.
Το θαλάσσιο τμήμα του South Stream θα διέρχεται κατά μήκος του πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας από το εργοστάσιο κατασκευής συμπιεστών Russkaya από τη Ρωσική ακτή σε ακτή της Βουλγαρίας. Το συνολικό μήκος του υποθαλάσσιου τμήματος θα ανέλθει συνολικά σε πάνω από 900 χιλιόμετρα (560 μίλια), το μέγιστο βάθος θα υπερβαίνει τα 2 χιλιόμετρα και η ετήσια δυναμικότητα του σχεδιασμού είναι 63 δισ. κυβικά μέτρα.
Οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου οφείλονται στα τέλη του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...