Airetikos on Air: Ο ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ (ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ DIE LINKE ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ)*

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

Ο ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ (ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ DIE LINKE ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ)*

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΣΑΛΟΥ*
Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ των Βρυξελλών σε συνεργασία με τοEurodad (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Χρέος και την Ανάπτυξη)** πραγματοποίησαν στις 6-8 Μαρτίου του 2014 στις Βρυξέλλες μεγάλο συνέδριο με θέμα : «Εναλλακτικές λύσεις για την κρίση χρέους» (ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΔΩ).
Την περασμένη Παρασκευή (7/3) στην Ενότητα : «Ποιος κερδίζει από το χρέος και την κρίση χρέους» ομιλητές ήταν: η Λίντι Νάσπιλ (Ένωση Απελευθέρωσης από το Χρέος Φιλιππίνων και Νότιας Ασίας),ο Τορμπεν Σένκ(UNI Global Union***) ,ο Άξελ Τρούστ (Mέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου και στέλεχος του Die Linke) καθώς και ο Λεωνίδας Βατικιώτης (Καθηγητής Πανεπιστημίου, οικονομολόγος και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Με αφορμή την ομιλία του Axel Troost, ο Γιώργος Βασσάλος, υποψήφιος διδάκτορας πολιτικής επιστήμης στο Παν/μιο του Στρασβούργου, συνέταξε report υπό τον τίτλο «Διεθνισμός» , σχετικά με τις απόψεις που εξέφρασε ο βουλευτής του Die Linke για το ελληνικό χρέος.
**Το Eurodad (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Χρέος και την Ανάπτυξη) είναι ένα δίκτυο 49 μη κυβερνητικών οργανώσεων από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Το Eurodad και τα μέλη του συνθέτουν ένα δίκτυο, αυτό το δίκτυο πραγματοποιεί έρευνες και εργασίες για τα θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του χρέους, την ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας.
*** παγκόσμια ομοσπονδία συνδικάτων με έδρα τη Νυόν της Ελβετίας
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ολόκληρο το report του Γιώργου Βασσάλου:
Ο ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ*
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΣΑΛΟΥ*
Σε ένα μεγάλο συνέδριο που διοργανώθηκε από το Eurodad την περασμένη Παρασκευή, είχα την ευκαιρία να ακούσω τον Axel Troost, επικεφαλής του τμήματος των οικονομικών πολιτικών του Die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο. Άκουσα με έκπληξη το λόγο για τον οποίο ο Axel Troost είναι εναντίον του χαρακτηρισμού του ελληνικού χρέους προς την τρόικα ως απεχθούς, και ως συνέπεια είναι ενάντια στη διαγραφή του.
Ο Troost δεν αμφισβητεί ότι αυτό το χρέος έχει συναφθεί μέσα από την καταστρατήγηση δημοκρατικών διαδικασιών και ασφαλώς παρεμποδίζει την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του ελληνικού λαού.Ανησυχεί για τις "ασφάλειες ζωής" [θα μπορούσε να εννοεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία] των Γερμανών εργαζομένων, οι οποίες τίθενται σε κίνδυνο. Υποθέτω ότι έχει ακούσει για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που είδαν τις καταθέσεις τους να κουρεύονται κατά 50 % με την αναδιάρθρωση του χρέους το2012 .
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας έχει βάλει λουκέτο, όπως επίσης και οι δημόσιοι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας (τα πρωτοβάθμια ιατρεία του ΕΟΠΥΥ) πριν από μερικές εβδομάδες, ως απόρροια των «αναγκαίων οικονομιών» για να ξεπληρωθεί ένα χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί από το 129% στο 175 %στα χρόνια της τρόικας. Στις τράπεζες έχει προσφερθεί μια διέξοδος, ενώ το ελληνικό κράτος είναι πλέον χρεωμένο κατά τα 3/ 4 προς τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που ο κ. Troost αντιλαμβάνεται ως κίνδυνο για τους Γερμανούς εργαζόμενους έχει ήδη συμβεί δύο ή τρεις φορές πιο έντονα στους Έλληνες εργαζόμενους. Έτσι, είναι μάλλον παράλογο να ζητούν από τους Έλληνες εργαζόμενους να συνεχίσουν να υποφέρουν το μαρτύριο ενός σχιζοφρενικού χρέους, το οποίο κατευθύνεται τουλάχιστον κατά 77 % για να διασωθούν οι τράπεζες, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν ανησυχίες για τις συντάξεις των Γερμανών εργαζομένων. Η παρέμβαση του Axel Troost προκάλεσε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις του Λεωνίδα Βατικιώτη , αλλά και του Eric Toussaint (CADTM) και τουFathi Chamki από την Τυνησία .
Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα πρέπει εξαρχής να επενδύουν / κερδοσκοπούν σε κρατικά ομόλογα. Αυτή είναι μια πραγματικά Αριστερή γραμμή. Και αν τα ταμεία κινδυνεύουν, η κυβέρνηση θα πρέπει να διασώσει αυτά και όχι τις ιδιωτικές τράπεζες. Η γερμανική Αριστερά θα πρέπει επίσης να ζητήσει την διαγραφή του απεχθούς χρέους από την πλευρά του πιστωτή, όπως έκανε η νορβηγική Αριστερά .
Αυτή είναι μια πραγματικά διεθνιστική στάση, σε αντίθεση με την τρέχουσα θέση που το μόνο που κάνει είναι να απολογείται για τον ιμπεριαλισμό της γερμανικής άρχουσας τάξης. Το χειρότερο είναι ότι τοDie Linke φαίνεται να έχει πείσει το ΣΥΡΙΖΑ να αποκλείσει την επιτακτικά αναγκαία μονομερή παύση πληρωμών και να προωθήσει μια «ομαλή διαπραγμάτευση» με σκοπό την προστασία των πιστωτών.
*υποψήφιος διδάκτορας πολιτικής επιστήμης στο Παν/μιο του Στρασβούργου
*Η μετάφραση έγινε από τη σύνταξη της Iskra


anemosantistasis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...