Airetikos on Air: Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Αέρας νίκης +5% για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οριακά τρίτο το...Ποτάμι

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Αέρας νίκης +5% για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οριακά τρίτο το...Ποτάμι


Δημοσκόπηση σοκ που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές και την παρουσιάζει αποκλειστικά το iefimerida.gr, δείχνει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, καθώς τα ποσοστά της ΝΔ καταρρέουν και φτάνουν το 13,5%, ενώ την ίδια στιγμή το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη εμφανίζεται ως τρίτη δύναμη με ποσοστό 13%. Στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει προβάδισμα 5 μονάδων έναντι της ΝΔ.

Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει το 9%, το ΚΚΕ 8%, το μασκαρεμένο ΠΑΣΟΚ (Ελιά) το 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες το 1,5%, η ΔΗΜΑΡ 2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%, άλλο κόμμα 7,5%. Οι αναποφάσιστοι, από την πλευρά τους, βρίσκονται αρκετά ψηλά, στο 21%, ποσοστό που ναι μεν δεν δείχνει ικανό να διαφοροποιήσει την πρωτιά, ωστόσο θα παίξει τον δικό του ρόλο σε ό,τι αφορά τις οριακές διαφορές και τα μικρότερα κόμματα. Τα αποτελέσματα της μέτρησης δείχνουν πως οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ δέχονται ισχυρό πλήγμα, ενώ το ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή διατηρούν μία σταθερή επίδοση.

Από την άλλη πλευρά, η Ελιά λαμβάνει ποσοστά στα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας περιόδου, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις δυναμικής μετά το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις το εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη θα δρομολογήσει μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και κυρίως θα ξαναμοιράσει την τράπουλα στην Κεντροαριστερά.

Μετακινήσεις ψηφοφόρων ανάμεσα στα κόμματα
Στα γραφήματα που παραθέτει παρακάτω το iefimerida.gr και δείχνουν τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων από τα κόμματα κερδισμένο είναι το Ποτάμι, καθώς λαμβάνει το 1/3 της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, κάτι περισσότερο από το 1/10 του ΠΑΣΟΚ και το 1/10 της ΝΔ, λιγότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τη Χρυσή Αυγή η εισροή είναι μηδενική.

Ηλικίες ψηφοφόρων
Σε ότι αφορά τις ηλικίες, οι εισροές από τη ΝΔ προς το Ποτάμι είναι μεγαλύτερες του μέσου όρου στις ηλικίες 18-34 και 35-54 (17,0%) και πολύ περιορισμένες στην κατηγορία άνω των 55 ετών
Την ψήφο των ψηφοφόρων νεαρής ηλικίας κερδίζει το Ποτάμι με 6,5% στις κατηγορίες 18-34 και 35-54 και μόλις 7,0% στην κατηγορία άνω των 55 ετών. Ενώ σημαντική ανισοκατανομή στην ψήφο για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (20,5% στην κατηγορία άνω των 55 ετών για ΝΔ και 9,5% στην ίδια κατηγορία για το ΠΑΣΟΚ). Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ είναι ισοκατανεμημένη ψήφος του στις ηλικιακές κατηγορίες.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Α.Α.:
Όπως δείχνουν οι πίνακες δημογραφικής ανάλυσης της ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο εξακολουθεί να έχει θεαματικό προβάδισμα σε σχέση με τις ηλικίες 18-54, αλλά ακόμα και στους 55+ η διαφορά από τη ΝΔ περιορίζεται στα όρια του στατιστικού σφάλματος. Από την πλευρά του, το "Ποτάμι" δείχνει να έχει δυναμική ΜΟΝΟ στο προνομιακό πεδίο της παλαιοδικομματικής σαπίλας (στους 55+), κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το κομματικό προϊόν της διαπλοκής θρέφεται ΚΥΡΙΩΣ από ΠΑΣΟΚ (=Ελιά) / ΝΔ και λιγότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο υποτίθεται ότι θα "έπληττε".

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άνετη πρωτοκαθεδρία μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά υπερέχει ξεκάθαρα ΚΑΙ στην περιφέρεια. Ομοίως, το αντιμνημονιακό αριστερό κόμμα υπερέχει σε όλες τις μορφωτικές κατηγορίες πλην των πολιτών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, όπου διατηρεί προβάδισμα η ΝΔ.

Πάντως, εξακολουθεί να μάς εκπλήσσει το γεγονός ότι ακόμα και μία ανεξάρτητη δημοσκόπηση, όπως αυτή, λανσάρει το διαπλεκόμενο μόρφωμα του Στ. Θεοδωράκη τόσο ψηλά, για πρώτη φορά μάλιστα τρίτο κόμμα και με μικρή διαφορά από το δεύτερο. Επιπροσθέτως, το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό που δίνεται στους Ανεξάρτητους Έλληνες (οι οποίοι φέρονται να χάνουν το 1/3 της δύναμής τους προς το ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟ - ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ "Ποτάμι") μάς κάνει να έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για τη γενικότερη εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, χωρίς βέβαια να αμφισβητούμε έστω και στο ελάχιστο τη σοβαρότητα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση. Ίσως θα μπορούσε να μας βοηθήσει στα συμπεράσματά μας η αναλυτική παρουσίαση της ταυτότητας της έρευνας (η οποία εκλείπει, τουλάχιστον από την ανάρτηση του iefimerida.gr). Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε βάσιμη την υποψία ότι, εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ ιστοσελίδας και Π.Καμμένου, παρουσιάζονται τέτοια αποτελέσματα, αφού παρόμοιων μεθόδων που θυμίζουν ιδιωτικές εταιρείες δημοσκοπήσεων αποκλείεται να μετέρχεται το Πανεπιστήμιο.Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/03/5_13.html#ixzz2vrwxL0eQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...