Airetikos on Air: Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κάλπης

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κάλπηςΠαρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 

Οι πτέρυγες της ελληνικής Βουλής φιλοξενούν πολλά είδη πολιτικών.
Υπάρχουν αυτοί που μπορούν να εμπνεύσουν. Άλλοι που απλώς διεκπεραιώνουν.
Άλλοι τους οποίους αγαπάμε να μισούμε.
Κάποιοι άλλοι πάλι είναι γεννημένοι τρολς, όπως οι γνωστές αδυναμίες μας
 Ορισμένοι μοιάζουν -και είναι- ακραίοι καριερίστες που δεν θα δίσταζαν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να εξυπηρετήσουν την ανέλιξή τους.
Υπάρχουν κι αυτοί που μένεις να απορείς με ποια προσόντα, ίσως και με ποια νοημοσύνη, έχουν καταφέρει να κερδίσουν την ψήφο των ελλήνων πολιτών…

Μολονότι θα ήταν ίσως πιο σχετική η φωτογραφία της κ. Ράπτη με τον «γοητευτικό τραγουδιστή», εμείς θα επιμείνουμε να παρουσιάζουμε τους βουλευτές στη Βουλή και όχι στην παραλία

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν μπορούν να χωρέσουν ούτε καν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Κάποιοι για τους οποίους ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν στο κοινοβούλιο.

Ξεφυλλίζοντας το lifestyle ένθετο της κυριακάτικης Real News του εμβληματικού τηλεστάρ Νίκου Χατζηνικολάου, έπεσα πάνω σε ένα ρεπορτάζ για την Έλενα Ράπτη. Το θέμα ήταν η κρυφή ζωή της Έλενας, εικονογραφημένη με φωτογραφία της «με τον γοητευτικό τραγουδιστή Λούκα Γιώρκα, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό της όμορφης βουλευτίνας». Ομολογώ πως δεν μπήκα στον κόπο να διαβάσω το -φαντάζομαι, πολύ ενδιαφέρον- κείμενο στα ενδότερα του ενθέτου. Έπιασα τον εαυτό μου να αναλογίζεται τι ακριβώς κάνει η – κατά τα άλλα συμπαθέστατη- βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αποφάσισα λοιπόν να γκουγκλάρω το όνομά της. Το πρώτο προτεινόμενο site -έπειτα από την προσωπική ιστοσελίδα της- ήταν από τα επονομαζόμενα «κοινωνικής κριτικής». Ακολουθούσε ένα δεύτερο με καυτό ρεπορτάζ για τη νέα σχέση στη ζωή της, έπειτα το ίδιο ρεπορτάζ από αλλού, μετά ξανά το ίδιο θέμα για τον Λούκα Γιώρκα, μια παρένθεση από το site της Βουλής και μετά ξανά τα ίδια ενδιαφέροντα θέματα κλειδαρότρυπας. Όλοι οι έρωτες της «όμορφης βουλευτίνας» μέσα από το φακό των paparazzi και την πένα -ο Θεός να την κάνει- των κοσμικογράφων νέας κοπής. Νομίζω ότι στην νεότερη αργκό θα το έλεγαν «η Έλενα και η κλαρινογαμπροί». Στο πλάι της ουκ ολίγοι έκαναν καριέρα ως παραθυράτοι στην τηλεόραση με διαπιστευτήρια τη σχέση τους με την ωραία Ελένη του Θερμαϊκού.


Η απορία μου ασφαλώς και δεν είναι η προσωπική ζωή της βουλευτή. Η απορία μου είναι με ποια κριτήρια την ψηφίζει ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζει πραγματικά το όποιο έργο της, το οποίο δεν ήταν αρκούντως «κλικαρισμένο» ώστε να ανέβει ψηλά στο google ή είναι αρκετό για να δώσουμε την ψήφο μας το να απασχολεί κάποιος την επικαιρότητα με οποιονδήποτε τρόπο; Αρκούν κάποιες κουτσομπολίστικες ειδήσεις που παίζουν ψηλά στην επικαιρότητα ή χρειάζεται και περαιτέρω πληροφόρηση στο εκλογικό σώμα για να πεπραγμένα όσων διεκδικούν την ψήφο του;

Τα lifestyle θέματα είναι πολύ διαδεδομένα και στην εφημερίδα του έτερου τηλεστάρ Θέμου Αναστασιάδη. Κατά κόρον δε έχουν χρησιμοποιηθεί για φιλοτεχνήσουν -έντεχνα, είναι η αλήθεια- προφίλ στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ή –παλαιότερα- στον Άδωνι Γεωργιάδη. Παρότι η απάντηση (από τα ίδια τα μέσα) είναι ότι σε άλλες σελίδες των ίδιων εφημερίδων φιλοξενούνται πολιτικά άρθρα, πολλές φορές επικριτικά για τους ίδιους βουλευτές ή τα κόμματά τους, η αλήθεια είναι ότι το «ξέπλυμα» της Χρυσής Αυγής πέρασε σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις φωτογραφίες των νέων ερώτων του Ηλία Κασιδιάρη. Κι αν κρίνουμε από αυτό το παράδειγμα, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι οι lifestyle σελίδες μάλλον είναι πιο διεισδυτικές από τις πολιτικές…

Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει καλή και κακή δημοσιότητα, παρά μόνο δημοσιότητα. Δεν είμαι σίγουρος αν αληθεύει. Αυτό που αληθεύει όμως είναι ότι η lifestyle δημοσιότητα, που κατά βάση παρουσιάζεται ως «μάλλον ουδέτερη», ούτε ιδιαίτερα αρνητική ούτε και εντυπωσιακά θετική, φαίνεται πως κάνει θαύματα και στις πολιτικές καριέρες. Είτε γιατί κάνει το θηρίο να μοιάζει πιο εξημερωμένο, πιο προσιτό, και περισσότερο ανθρώπινο. Είτε γιατί γεμίζει εύκολα και εντυπωσιακά τα κενά έργου, άποψης και πολιτικής στάσης με επικοινωνιακές φούσκες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπορεί να εικονογραφεί αλλά δεν θεραπεύει τον τρόπο με τον οποίο φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού.


anemosantistasis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...