Airetikos on Air: Μητσοτάκης:«Στόχος μου είναι η απόλυση 15.000 υπαλλήλων»

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Μητσοτάκης:«Στόχος μου είναι η απόλυση 15.000 υπαλλήλων»Κλειδώνουν με το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, από τα οποία θα προκύψει ο αριθμός των υπαλλήλων προς απόλυση, προκειμένου να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων, που έπρεπε να έχει επιτευχθεί ως το τέλος του 2013, αλλά πήρε μικρή παράταση από την τρόικα

Πρόκειται για μικρά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), όπως το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, η κατάργηση του οποίου έχει προαναγγελθεί και όπως έχει ανακοινωθεί 200 εργαζόμενοι εντάσσονται στο πρόγραμμα των απολύσεων.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επιπλέον ορισμένα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, αλλά οι υπάλληλοί τους δεν θα απολυθούν αυτομάτως, αλλά θα τεθούν σε διαθεσιμότητα/ κινητικότητα.

«Στόχος μου είναι η απόλυση 15.000 υπαλλήλων»

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν«, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι στόχος είναι η απόλυση 15.000 υπαλλήλων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, ο υπουργός επισημαίνει ότι θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει να μεταρρυθμίζουμε το Δημόσιο από το 2010, στο ξεκίνημα της κρίσης, αλλά δεν έγινε τίποτε μέχρι το 2013 καθώς «επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν να μείνει ανέγγιχτος ο σκληρός πυρήνας της εκλογικής τους πελατείας. Αντί να μεταρρυθμίσουν τη Δημόσια Διοίκηση προτίμησαν να προχωρήσουν σε οριζόντιες περικοπές, κάτι που έπληξε εξίσου ικανούς και ανίκανους υπαλλήλους».
Στο ερώτημα αν είναι υπερβολικός ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι «δεν είναι ο αριθμός των υπαλλήλων: η μη αντικατάσταση όσων φεύγουν από το 2010 μας επέτρεψε να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και θέλουμε να απολύσουμε επιπλέον περίπου 15.000 δηλαδή το 2% του συνόλου. Αλλά αυτό που πρέπει κυρίως να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα και στην ποιότητα των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρει το κράτος στην κοινωνία σε αντάλλαγμα των φόρων που πληρώνει».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της κινητικότητας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι υπάρχουν τομείς όπου υπάρχει υπερπληθώρα υπαλλήλων και άλλοι στους οποίους λείπει προσωπικό, ενώ υπογραμμίζει ότι εάν κάποιος δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για να εργαστεί στο Δημόσιο ή αν δεν μπορεί να βρει μια άλλη εργασία μέσω ενός προγράμματος κινητικότητας, «θα πρέπει να εγκαταλείψει το Δημόσιο».
Και συμπληρώνει: «Είχα στόχο 12.500 υπάλληλοι να αλλάξουν ειδικότητα πριν τον Οκτώβριο και αυτός ο στόχος επετεύχθη. Έτσι μπορέσαμε να μετακινήσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών διπλωματούχους οικονομολόγους που εργάζονταν ως δημοτικοί αστυνόμοι. Θα περιορίσουμε τη συχνότητα των επαφών μεταξύ υπαλλήλων και πολιτών χάρη στο Ιντερνέτ ώστε να μειωθούν οι δυνατότητες διαφθοράς. Αυτό ήδη έγινε με τις εφορείες: Καταργήσαμε ουκ ολίγες εφορείες και οι δηλώσεις γίνονται στο διαδίκτυο και οι πληρωμές μέσω τραπέζης. Πρέπει επίσης να απλοποιηθεί η Δημόσια Διοίκηση: Δεν θα πιστέψετε τον αριθμό των εγγράφων που πρέπει να συμπληρώσεις για να ανοίξεις μια επιχείρηση και τις μετακινήσεις που αυτό συνεπάγεται. Τελευταίο σημείο, βρισκόμαστε σε πλήρη αναδιοργάνωση των Υπουργείων για να πετύχουμε επιτέλους ένα αξιόπιστο οργανόγραμμα, μικρότερες δομές με λιγότερους γενικούς διευθυντές και διευθυντές κάθε λογής καθώς και αρμοδιότητες καθορισμένες με σαφήνεια».

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως διευκρινίζει ότι «αντίθετα με αυτά που λέγονται, δεν βρίσκομαι σε μια εκτινασσόμενη καρέκλα, γιατί γνωρίζω ότι δεν είμαι μόνος. Η σιωπηλή πλειοψηφία θέλει τολμηρές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...