Airetikos on Air: ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ" ΣΤΟ EUROGROUP !

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ" ΣΤΟ EUROGROUP !


ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ.  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ !

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΛΑΪΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ" !

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ !

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Κύπρο μετά την «νεοαποικιακή» απόφαση του Eurogroup, ενώ δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι αυτή η κατάπτυστη και καταστροφική απόφαση του Eurogroup θα επικυρωθεί από τη Βουλή, λόγω των μεγάλων λαϊκών αντιδράσεων.

Σε δήλωση για τις εξελίξεις που ζήτησε η Iskra από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ,(βλέπε παρακάτω),ο τελευταίος τόνισε ότι για τη καταστροφική απόφαση του Eurogroup φέρουν εγκληματικές ευθύνες οι κυβερνήσεις Α. Σαμαρά και Ν. Αναστασιάδη, ενώ υπογράμμισε ότι αυτήν την ιστορική ώρα ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός καλούνται να απαντήσουν με ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στο Eurogroup και να πετάξουν με τους ενωτικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους στο κάλαθο των αχρήστων τις αποφάσεις του.

Παράλληλα, από μια λεπτή κλωστή κρέμεται η ψήφιση στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας,από την κυπριακή Βουλή, του επίμαχου νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων, μετά την απόφαση στην οποία κατέληξαν η κυπριακή κυβέρνηση και το Eurogroup. Οι ισορροπίες στη Βουλή είναι λεπτές, αφού εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, διαθέτουν 28 ψήφους, δηλαδή μια λιγότερη απ' όσες απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο.

Η ψηφοφορία που έιχε προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή, στις 4 το απόγευμα, αναβλήθηκε τελικά για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλες οι προγραμματισμένες για την Κυριακή συνεδριάσεις μετατέθηκαν για τη Δευτέρα. Το πρωί (08:30) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 15:15 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ η συζήτηση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 16:00.

Παράλλληλα, ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της Ε.Κ.Τ, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να πείσει τον Νίκο Αναστασιάδη να προωθήσει σήμερα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να ζήτησε να μην μείνουν κλειστές οι τράπεζες την Τρίτη, κάτι που έχει αποφασίσει η Κυπριακή Κυβέρνηση ώστε να μην καταστούν δυνατές οι αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.


Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και τέλους 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσόν αυτό.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας στο Eurogroup πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνεδρίαζαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα, Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει ομιλία στην Βουλή, για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Κύπρου, σε μία προσπάθεια να πείσει τα μέλη της να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, ενώ στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.

Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρός του Μάριος Κάρογιαν. Όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών.

Ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.

Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ εκτιμάται ότι θα ταχθούν εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού δήλωσε ότι ζήτησε αναβολή της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, τονίζοντας όμως πως η απάντηση που έλαβε ήταν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης πρόσθεσε πως «η εικόνα που σχηματίσαμε από την ενημέρωση του προέδρου είναι ότι είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα, είτε τίποτα».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο Νίκος Αναστασιάδης τους ενημέρωσε κατά πόσον το Eurogroup έχει δεσμευτεί ρητά ότι θα δώσει τα 10 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως εκείνος δεσμεύθηκε «ότι σε αυτή τη φάση θα δοθούν κάποια στιγμή 10 δισεκατομμύρια».

Ο γγ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πάντως εάν παρέμειναν ως έχουν οι όροι του μνημονίου σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία εφαρμόστηκε μία τέτοια δανειακή συμφωνία.

«Όταν γίνεται ο έλεγχος της υλοποίησης των προνοιών πάντα επιχειρεί η τρόικα να επιβάλει νέους όρους. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τις επιλογές που μας αφήνει η τρόικα, δεν υπάρχουν λύσεις» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο το κόμμα του νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για το γεγονός ότι η κατάληξη στο Eurogroup έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις προεκλογικές όσο και τις πρώτες μετεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου και του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου περιορίστηκε να πει «αυτό που έλεγε ως υποψήφιος και ως πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ότι αυτή η προσέγγιση κάποιων ευρωπαίων ηγετών και κυβερνήσεων και του ΔΝΤ δεν είναι πολιτική προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το δείξουν και οι αντιδράσεις ενδεχομένως των αγορών».

Ο κ. Νεοφύτου έχει εισηγηθεί τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

«ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»

Η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας, υποστήριξε ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η απόφαση έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με της αρχές τις έννοιας των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του κεκτημένου και τις αρχές που διέπουν την ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε «μιλάμε για μια απόφαση που δεν αφορά εθελούσια προσφορά ή θυσία, αλλά εξαναγκασμό, δια του οποίου αφαιρείται ένα μέρος από την περιουσία του καθενός από εμάς».

«Δεν υπάρχει όργανο της ΕΕ που είναι δυνατό να αποφασίσει κάτι, το οποίο συγκρούεται με αυτές τις έννοιες, οι οποίες είναι και πανανθρώπινες και είναι ένα μέρος που στηρίζουν το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΕ» επισήμανε ο κ. Αγγελίδης.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ISKRA ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Με δήλωση του στην Iskra ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε "ότι η κατάπτυστη και νεοαποικιακή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, η οποία ελήφθη με την πολιτικά εγκληματική συμφωνία των κυβερνήσεων Α.Σαμαρά και Ν. Αναστασιάδη, αν εφαρμοσθεί, θα εξωθήσει την Κύπρο στον οικονομικό και κοινωνικό όλεθρο, θα έχει οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να συντείνει με την πάροδο του χρόνου και σε πολύ επώδυνες εθνικές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση του Α.Σαμαρά, υπεύθυνη για την κλιμακούμενη οικονομική και κοινωνική λεηλασία της χώρας μας, δεν έχει κανένα δικαίωμα να πάρει «στο λαιμό της» και την Κύπρο, επιμένοντας στην εγκληματική απόφαση του Eurogroup, που ενταφιάζει την Κύπρο.

Η κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη και πρέπει άμεσα να φύγει με τους αγώνες και τη ψήφο του ελληνικού λαού.

Η απόφαση – λαιμητόμος του Eurogroup δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επικυρωθεί από την Κυπριακή Βουλή.

Αυτήν την ιστορική ώρα ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός καλούνται να απαντήσουν με ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στους άθλιους εκβιασμούς και τις βρώμικες πιέσεις και με τις μεγάλες ενωτικές κινητοποιήσεις τους να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τις αποφάσεις του Eurogroup, που καταδικάζουν και υποθηκεύουν το μέλλον της Κύπρου και συνθλίβουν περαιτέρω την Ελλάδα.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν υπάρχει μονόδρομος. Για την Ελλάδα και την Κύπρο υπάρχει εναλλακτική προοδευτική πρόταση, επιλογή και πορεία."

Iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...