Airetikos on Air: ΣΕ ΧΟΥΝΤΑ, ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΚΙ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

ΣΕ ΧΟΥΝΤΑ, ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΚΙ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!


Χωρίς να λύσει κανένα από τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, η αδιάλλακτη τρικομματική κυβέρνηση προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, θα υποχρεώσει τους απεργούς να επιστρέψουν στην εργασία του την Τετάρτη (6/2) στις 6 π.μ.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, κυβερνώντας με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και "ντύνοντας στο χακί" τον ένα κλάδο των εργαζομένων μετά τον άλλο, μετατρέπει την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε χούντα 

Συνεδρίασε, την Τρίτη (5/2/13) στις 10 π.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σχετικά με το μέλλον των απεργιακών κινητοποιήσεων, που έληγαν τα ξημερώματα της Τετάρτης (6/2).  Οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία (από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής) , όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία και παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των κυβερνητικών συνδιακλιστών.
Στην απόφαση να προχωρήσει εντός της ημέρας στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών οι οποίοι ψήφισαν , κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν το εφαλτήριο για να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να ετοιμαστούν τα φύλα επίταξης τα οποία θα σταλούν στους ναυτεργάτες, στο πρότυπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε με τους εργαζομένους στο Μετρό, και τη λύση της δικής τουςαπεργιακής κινητοποίησης.
Τα φύλα επίταξης θα σταλούν στον καπετάνιο κάθε πλοίου, και όχι ατομικά στους ναυτεργάτες, και από τη στιγμή της παραλαβής τους θα πρέπει να παρουσιαστούν στην εργασία τους.
ΑΝΤ.ΝΤΑΛΑΚΟΓΙΩΡΓΟΣ: «ΘΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ»
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΠΕΝΕΝ, Αντώνη Νταλακογιώργου, στην απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για επιστράτευση των ναυτεργατών.
«Θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης και θα το στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm.
Επίσης ο Α. Νταλακογιώργος χαρακτήρισε «μπαρούφες» και «κουβέντες για το καλάθι των αχρήστων» τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση βάζει σε μεγάλη περιπέτεια τη χώρα και το λαό με τον αυταρχισμό που επιδεικνύει».
«Θα περιφρουρήσουμε τον δίκαιο και νόμιμο αγώνα των εργαζομένων. Η επιστράτευση συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη των πραγμάτων για τη χώρα και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
"Οι ναυτεργάτες έχουνε 100% δίκιο και δίκαια αιτήματαΝαυτεργάτες και αγρότες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αντιθέτως έχουν ένα κοινό και μεγάλο μέτωπο. Η κυβέρνηση να μη διανοηθεί να επιστρατεύσει και τους απεργούς ναυτεργάτες. Αντίθετα να επιλύσει τώρα τα προβλήματά τους.
Η επιστρατευμένη δημοκρατία μόνο δημοκρατία δεν είναι."
    

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (4/2) 
Ως άνθρακες χαρακτήριζαν συνδικαλιστικοί κύκλοι των ναυτεργατών τις δήθεν υποσχέσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Κώστα Μουσουρούλη, μετά την συνάντηση περίπου δυόμιση ωρών που είχε ο υπουργός με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας την Δευτέρα (4/2/13).
Οι ίδιοι συνδικαλιστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι ο υπουργός παρέμεινε αδιάλλακτος στο βασικό αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου, το οποίο είναι έτοιμος να καταθέσει και το οποίο δίνει τη χαριστική βολή στις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και την απασχόληση του ναυτικού κόσμου, ενώ ακόμα και αυτές οι υποσχέσεις του για καταβολή των δεδουλευμένων υπήρξαν αόριστες και χωρίς δεσμευτικό αντίκρισμα.
Μέχρι την Τρίτη (5/2) δίνει ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης προθεσμία στους ναυτεργάτες για να τερματίσουν την απεργία τους. Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τηδιοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
 «Περιμένω αύριο (σ.σ. την Τρίτη 5/2/13) την απόφαση της ΠΝΟ για τη λήξη της απεργίας», επεσήμανε, ενώ ερωτηθείς για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η ΠΝΟ δεν λήξει την απεργία, ο υπουργός ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της».
Πολιτικοί αναλυτές επεσήμαναν ότι οι δηλώσεις Μουσουρούλη αποτελούν, ξεκάθαρα,μια απειλή επιστράτευσης προς τους απεργούς ναυτεργάτες.
Στο μεταξύ, ο ναυτεργατικός κόσμος έχει αναλάβει πυρετώδη δραστηριότητα για την επιτυχία τηςμεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποιείται την Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, (5/2) στο λιμάνι του Πειραιά και στη θέση Άγιος Διονύσιος (έξω από τα "κρητικά" πλοία). Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν όχι μόνο οι ναυτεργάτες αλλά και το σύνολο σχεδόν των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κλάδων εργαζομένων του Πειραιά, αφού όλος ο κόσμος της εργασίας και οι μικρομεσαίες οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις του πρώτου λιμανιού της χώρας έχουν κοινά αλληλένδετα συμφέροντα και προοπτικές με τους ναυτεργάτες.

ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Εκτός από την συγκέντρωση στην οποία καλούν τα Σωματεία των Ναυτεργατών και του ευρύτερου χώρου της Ναυτιλίας, την Τρίτη στις 6 το απόγευμα στο Λιμάνι του Πειραιά, την ταξική τους αλληλεγγύη εκφράζουν και μία σειρά σωματεία, φορείς, εργατικά κέντρα στον αγώνα των ναυτεργατών.
Το Εργατικό Κέντρο Σάμου τονίζει: «Οι νησιώτες δεν τσιμπάμε. Οι δηλώσεις του Υπουργού και οι απειλές του δεν θα περάσουν. Την απομόνωση των νησιών δεν την φέρνουν οι ναυτεργάτες αλλά η δικιά του πολιτική και οι εφοπλιστές που υπηρετεί. Η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ και η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι και των νησιωτών».
Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργανώνει συγκέντρωση την Τρίτη 5 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα στο Εμπορικό Λιμάνι (πίσω από το πάρκινγκ) σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών.
Ανακοίνωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών εξέδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. Σε αυτήν επισημαίνεται:
«Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας εκφράζει την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, για να μη μετατραπούν τα πλοία σε σύγχρονες γαλέρες. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, που θέλει να περάσει,εξαφανίζει κάθε βασικό δικαίωμα και κατάκτηση των ναυτεργατών, κάνοντας νόμους όλες τις άνομες απαιτήσεις των εφοπλιστών και μετόχων τραπεζιτών.
Καλούμε τους συναδέλφους μεταλλεργάτες να σταθούν τώρα δίπλα στους ναυτεργάτες και να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους και παράλληλα να δυναμώσουμε τον αγώνα για να γίνουν τα πλοία κοινωνική περιουσία.
Το Συνδικάτο μας εκφράζει επίσης την αλληλεγγύη του στον αγώνα της φτωχής αγροτιάς. Ο αγώνας αυτός αφορά όλο το λαό. Στρέφεται ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της λυκοσυμμαχίας που λέγεται ΕΕ και στην πολιτική της κυβέρνησης, που επιδιώκουν τον πλήρη αφανισμό της φτωχής αγροτιάς, θέλουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια.
Συνάδελφοι, από εμάς θέλουν δουλειά με μεροκάματα του προηγούμενου αιώνα και αυτά να μας τα δίνουν όποτε θέλουν. Για δικαιώματα ούτε κουβέντα. Από τους φτωχούς αγρότες θέλουν να τους αφαιρέσουν το δικαίωμα στην παραγωγή και να τους πάρουν τη γη για ένα κομμάτι ψωμί. Από τους ναυτεργάτες θέλουν να τους θαλασσοπνίγουν για ένα ξεροκόμματο.
Για να βγουν αλώβητοι από την κρίση οι εφοπλιστές, οι καπιταλιστές, οι τραπεζίτες και οι μεγαλοκτηματίες.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
και να κάνουμε το δικό τους βίο αβίωτο. Τόσα χρόνια μας εκμεταλλεύονται, τώρα να οργανωθούμε, να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε να κάνει κουμάντο η δική μας τάξη, η εργατική, η τάξη που παράγει τον πλούτο. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ!». 
Για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, ακολουθεί το προηγούμενο ρεπορτάζ της Isrka.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ!

Με νέα 48ωρη απεργία, τη Δευτέρα και την Τρίτη 4 και 5 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ναυτεργάτες, όπως αποφάσισε ομόφωνα το πρωί της Κυριακής η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης, ενώ την Τρίτη (5/2) απόγευμα οι ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον υπουργό Ναυτηλίας, Κώστα Μουσουρούλη.
Η ΠΝΟ ζητεί την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς, όπως αναφέρει, με τις διατάξεις του θα σταλούν στην ανεργία και άλλοι ναυτεργάτες
Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, στις ομιλίες τους, είπαν ότι το νομοσχέδιο είναι «ταφόπλακα» σε ό,τι έχει απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία, ενώ είπαν ότι ουσιαστικά καταργείται εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση.
Επίσης, ανέφεραν ότι για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζεται πλέον ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάλεσε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα των ναυτεργατών.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος, σε δήλωσή του έκανε λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης πάνω στο πρόβλημα των ναυτεργατώνκαι πρόσθεσε ότι με το σχέδιο νόμου καταργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας
«Ο αγώνας των ναυτεργατών αφορά ιδιαίτερα και τους νησιώτες, για τους οποίους ο περιορισμός του χρόνου υποχρεωτικής δρομολόγησης των πλοίων, θα οδηγήσει στη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών κατά τους χειμερινούς μήνες και συνεπώς στην περαιτέρω απομόνωσή τους»,τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει ότι «το υφιστάμενο σύστημα είναι μη βιώσιμο και σύντομα θα οδηγήσει στην απαίτηση από τις εταιρίες για νέες απολύσεις και μειώσεις αποδοχών, καθώς και υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων».
«Την ίδια ώρα που τα αφεντικά της ελληνικής ναυτιλίας βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, στην Ελλάδα ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο που θα στείλει στην ανεργία τις τελευταίες χιλιάδες ναυτεργατών, ύστερα από μια σειρά άλλων μέτρων με επίκεντρο την άρση του καμποτάζ», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΝΟ
Η ΠΝΟ αποφάσισε και τη σύμπτυξη κοινού μετώπου με εργαζόμενους άλλων κλάδων, όπως την Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών, την Ενωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, τους πλοηγούς και τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Τα σημεία στα οποία αντιδρούν οι ναυτεργάτες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας είναι, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
* Μειώνεται το πλήρωμα των πλοίων για τη χειμερινή περίοδο.
Αλλάζει η διατύπωση της διάταξης που επιτρέπει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα στα ποντοπόρα φορτηγά πλοία.
Διευρύνεται ο αριθμός των περιπτώσεων που η εταιρεία μπορεί να απολύσει το πλήρωμα. 

ΣΤΟ ΚΕΝΟ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΟ "ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ"!
Στο κενό έπεσε η επιχείρηση που μεθόδευσαν εδώ και τρεις ημέρες συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡμεγαλοαγρότες και μεγαλέμποροι της Κρήτης για να σπάσουν την απεργία των ναυτεργατών. Μπορεί «με το πιστόλι στον κρόταφο» να κατάφεραν να αποπλεύσει το βράδυ της Κυριακής ένα πλοίο, το «Φαιστός Παλλάς», από το Ηράκλειο, αλλά δεν κατάφεραν να κάμψουν τοαγωνιστικό φρόνημα των μελών του πληρώματος, όπως μεταδίδει το 902.gr.
Σε συγκέντρωση που έγινε το πρωί της Δευτέρας (4/2/13), στον καταπέλτη του πλοίου που έχει δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, το πλήρωμα κατήγγειλε το καθεστώς βίας και τρομοκρατίας κάτω από το οποίο αναγκάστηκαν να λύσουν κάβους και δήλωσε με μια φωνή ότι συμμετέχει στην απεργία.
Η επιχείρηση την οποία έστησε μηχανισμός της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με τη συμμετοχή λίγων μεγαλοαγροτών και εμπόρων, στήθηκε εδώ και τρεις ημέρες. Όπως κατήγγειλαν άλλοι αγρότες της Κρήτης, οι έμποροι τους έλεγαν ότι «θα φύγει πλοίο» και μάλιστα τους ζητούσαν να κόψουν λαχανικά ακόμη και άγουρα για να συγκεντρωθεί φορτίο.
Το βράδυ της Κυριακής(3/2/13) στο λιμάνι του Ηρακλείου, άνθρωποι των μεγαλοαγροτών και των εμπόρων, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των απεργών και του πλοίουτρομοκρατώντας τα μέλη του πληρώματος και απειλώντας τους ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή, φόρτωσαν οι ίδιοι τις νταλίκες στο πλοίο, εν γνώσει μάλιστα του υπουργού Ναυτιλίας, του αρχηγού του Λιμενικού και του Λιμεναρχείου Ηρακλείου.
Παρά την παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ ,αλλά και τη δήλωση που κατέθεσε στο Λιμεναρχείο ο Α' μηχανικός του πλοίου για την απεργία, στις 11 το βράδυ δόθηκε άδεια απόπλου του πλοίου, το οποίο μετέφερε στον Πειραιά περίπου 70 φορτηγά.
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...