Airetikos on Air: Πολύ δημοκρατία στην Βουλγαρία. Παραιτείται κυβέρνηση λόγω αστυνομικής βίας!

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Πολύ δημοκρατία στην Βουλγαρία. Παραιτείται κυβέρνηση λόγω αστυνομικής βίας!Παραιτείται, μετά τις πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η βουλγαρική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ. Δεκτές έγιναν ήδη, από τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, οι παραιτήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Συμεών Ντιάνκοφ. από την πλευρά τους, οι διοργανωτές των μαζικών διαδηλώσεων στη Βουλγαρία, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.


«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ υπέβαλε την παραίτησή του κι εγώ τη δέχτηκα. Η σχετική απόφασή μου δεν έχει αλλάξει» αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του κ. Μπορίσοφ, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του κ. Ντιάνκοφ ότι ο ίδιος παραμένει στο αξίωμά του έως ότου αντικατασταθεί από τη Βουλή.

Αφού διευκρινίζει ότι το κοινοβούλιο δεν συζήτησε και δεν ενέκρινε την παραίτηση του κ. Ντιάνκοφ εξαιτίας της παραίτησης ολόκληρης της κυβέρνησης, ο κ. Μπορίσοφ διευκρίνισε ακόμη πως, σε περίπτωση που το GERB κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, «ο Συμεών Ντιάνκοφ δεν θα είναι μέλος της επόμενης κυβέρνησης της Βουλγαρίας».
«Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί της θητείας της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία», τόνισε το πρωί απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
«Η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό. Σήμερα, τού την επιστρέφουμε» είπε.
Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν, σήμερα, επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, αίφνης, ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να παραιτηθεί μαζικά γύρω στο μεσημέρι.
«Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού» υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, που έγινε χθες το θεάτρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.
«Κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για εμάς» έιπε και πρόσθεσε: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε προσωρινή κυβέρνηση. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε προσωρινή κυβέρνηση. Η εξουσία δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου, ούτε και θα κερδίσω κάτι εάν οι πολίτες μας μισούν».
«Κάναμε ήδη ό,τι καλύτερο μπορούσαμε προκειμένου να 'απαντήσουμε' στα αιτήματα των πολιτών που διαμαρτύρονταν» πρόσθεσε, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
Είπε ακόμη πως η απειλή να εξελιχθούν σε αιματηρές διαδηλώσεις οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών ήταν αυτή που τον οδήγησε στην απόφαση της παραίτησης.
Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν, σήμερα, επί της παραίτησης του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, αιφνιδιαστικά, την παραίτηση της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι, οι μαζικές διαδηλώσεις της τελευταίας περιόδου στη Σόφια και τις άλλες βουλγαρικές πόλεις είχαν ως εφαλτήριο τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στο φτυωχότερο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι οι διαδηλωτές που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, ζητούσαν την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του GERB.
Κόστοφ: Αποσκιρτεί από τις ευθύνες της η κυβέρνηση
«Η παραίτηση του πρωθυπουργού αποτελεί αποσκίρτηση του κυβερνώντος κόμματος GERB από τα καθήκοντα και τις ευθύνες του» δήλωσε ο ηγέτης της βουλγαρικής κεντροδεξιάς, Ιβάν Κόστοφ.
Μιλώντας από το βήμα της βουλγαρικής βουλής, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο ηγέτης του κόμματος Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία (DSB) και πρώην πρωθυπουργός σχολίασε πως με την κίνηση αυτή, το GERB συναινεί με τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS).
Ο κ. Κόστοφ κατηγόρησε το GERB ότι εγκαταλείπει την εξουσία σε μία στιγμή που ζητήματα - κλειδιά, όπως η φτώχεια, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Βουλγαρία, οι υψηλές τιμές ρεύματος, η καταποέμηση των διαφόρων καρτέλ και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να επιλυθούν.
«Ο Μπορίσοφ απλώς παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στο BSP και το DPS» ανέφερε ο κ. Κόστοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.
Κούνεβα: Η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή
Την εκτίμηση πως η βουλγαρική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί προκειμένου να "δαμάσει" τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, διατύπωσε η Μεγκλένα Κούνεβα, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ηγέτης του κόμματος Βουλγαρία για τους Πολίτες.
«Ο Μπόικο Μπορίσοφ επέλεξε τη μόνη διέξοδο από αυτή την κατάσταση. Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Βούλγαροι κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, τη δυσφορία και το θυμό τους» ανέφερε χαρφακτηριστικά η κ. Κούνεβα.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παραίτηση δεν θα βελτιώσει τη φριχτή οικονομική κατάσταση του βουλγαρική λαού, που επιδεινώθηκε τα τελευταία τριάμιση χρόνια, αλλά ελπίζουμε πως θα ηρεμήσει η κατάσταση έτσι» σημείωσε η κ. Κούνεβα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που έγινε είναι ένα «καλό μάθημα» για όσους αποφασίσουν να υποτιμήσουν την εξουσία της κοινωνίας των πολιτών. «Η Βουλγαρία χρειάζεται προσωρινή κυβέρνηση» τόνισε η κ. Κούνεβα.
Ντιμιτρόφ: Ζητά πρόωρες εκλογές
Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βουλγαρία ζήτησε ο αρχηγός της κεντροδεξιάς Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων Μάρτιν Ντιμιτρόφ.
«Ο (πρωθυπουργός) Μπόικο Μπορίσοφ και η κυβέρνησή του έχουν αφήσει τη χώρα σε κατάσταση καταστροφής» δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ, όπως μεταδίδουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Ντιμιτρόφ, συμπρόεδρος του Γαλάζιου Συνασπισμού, εκτίμησε ακόμη πως η ένταση στη χώρα θα εκτονωθεί μετά την παραίτηση της κυβέρνησης.
Σχόλια πολιτικών αναλυτών
Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται η σημερινή παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ, στη Βουλγαρία, αφού μία μέρα πριν, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ και το κύμα διαμαρτυριών εναντίον «της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης», ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχα απορρίψει ουσιαστικά μια τέτοια προοπτική, χαρακτηρίζοντας την παραίτηση και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «βολική πολιτική λύση για μένα και το κυβερνών κόμμα GERB».
Μάλιστα, είχε κάνει λόγο για αφοσίωση στο εθνικό συμφέρον το οποίο, όπως είπε, το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά βάζουν πάντα πάνω από το κομματικό.
«Η αφοσίωση του κ. Μπορίσοφ στο εθνικό συμφέρον άντεξε, ωστόσο, λιγότερο από 24 ώρες» σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, με αφορμή την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης, στην πρωινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου, από τον ίδιο τον κ. Μπορίσοφ, ο οποίος προέβαλε ως αιτιολογία την κλιμάκωση των διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα, αλλά και τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, αργά χθες το βράδυ, στο κέντρο της Σόφιας.
Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών παραγόντων, το γεγονός αυτό (τα χθεσινά επεισόδια) αποτέλεσαν το πρόσχημα για τον κ. Μπορίσοφ ώστε να προβεί στη σημερινή, αιφνιδιαστική παραίτηση, την οποία οι Βούλγαροι αναλυτές συγκαταλέγουν στη μακρά σειρά ξαφνικών αλλαγών, απροσδόκητων ελιγμών και "στροφών 180 μοιρών" στη διάρκεια των τριάμισι χρόνων της θητείας του κ. <πορίσοφ.
«Το μοναδικό σταθερό στοιχείο στην πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι η ... αστάθεια» σχολίασαν σχετικά πολιτικοί αναλυτές.
Σημειώνουν δε, ότι διά της σημερινής αναγγελίας της παραίτησης, ο κ. Μπορίσοφ ουσιαστικά ακύρωσε την προγραμματισμένη συζήτηση και έγκριση του ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, με κύριο στοιχείο την αντικατάσταση του υπουργού των Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.
Ο επονομαζόμενος και «αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης» εμφανίστηκε απτόητος και γεμάτος αυτοπεποίθηση στους εκπροσώπους του Τύπου, πριν από τη σημερινή, τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, διαβεβαιώνοντας τους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών έως ότου αντικατασταθεί από τη Βουλή.
Ωστόσο, μόλις χθες, ο κ. Μπορίσοφ είχε ανακοινώσει την αντικατάσταση του κ. Ντιάνκοφ στο υπουργείο Οικονομικό από τον υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Τομισλάφ Ντόντσεφ και στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που επίσης κατείχε, από την υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Λιλιάνα Παβλόβα.
Σήμερα το πρωί, εξάλλου, ο κ. Ντιάνκοφ ξεκαθάρισε ότι παρά τις διαφορές του με τον κ. Μπορίσοφ, σε μερικά θέματα, οι δύο τους παραμένουν «φίλοι και συνεργάτες».
Στο νοσοκομείο 14 διαδηλωτές-Θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις
Δεκατέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τη χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας, στη Σόφια, στην οποία σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.
Δεκατρείς από τους διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έλαβαν άμεσα εξιτήριο, ενώ μία γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται.
Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις, αλλά στη διαδήλωση της Σόφιας σημειώθηκαν επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών, ηλικίας από 16 έως 67 ετών, αλλά και δύο αστυνομικών.
Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε τη σύλληψη 11 ατόμων, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη βουλγαρική πρωτεύουσα.
Από τα επεισόδια υπέστησαν υλικές ζημιές ένα αστυνομικό λεωφορείο και δύο αυτοκίνητα, ενώ ακόμη ένα αστυνομικό όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.
Στο μεταξύ, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις δηλώνουν οι διοργανωτές των μαζικών διαδηλώσεων, στη Βουλγαρία, κατά των υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των γενικότερων αντιλαϊκών, όπως τονίζουν, μέτρων.
Παρά την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης, την οποία ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, ενώπιον του βουλγαρικού κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων στις πόλεις Σόφια, Βράτσα, Ντόμπριτς, Κιούστεντιλ και Πάζαρτζικ δήλωσαν στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
Ο Γιάνκο Πέτροφ, ένας εκ των διοργανωτών των διαδηλώσεων στη Σόφια, δήλωσε ότι η πτώση της κυβέρνησης δεν λύνει τα προβλήματα των πολιτών, γι' αυτό και, όπως είπε, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν έως την Κυριακή, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και απόψε συγκεντρώσεις δυσαρεστημένων πολιτών. "Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους" τόνισε.
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι διαδηλωτές θα ζητήσουν τη σύγκληση μιας Μεγάλης Εθνικής Συνέλευσης, που θα τροποποιήσει το βουλγαρικό Σύνταγμα, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής στους πολίτες, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης.
«Εάν τα κόμματα ταχθούν κατά της συμμετοχής των πολιτών, αυτό σημαίνει πως δεν έχουν καμιά θέση στη Βουλγαρία» υπογράμμισε ο κ. Πετρόφ.
Από την πλευρά της, η Αικατερίνα Ντιμίτροβα, που συντονίζει τις διαδηλώσεις στη Βράτσα, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές τάσσονται κατά της πολιτικής ελίτ, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 23 χρόνια.
Κατά την άποψή της, υπάρχουν αρκετοί νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι στη Βουλγαρία, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του κράτους.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ ήταν ο χειρότερος ή χειρότερος από κάποιον άλλον. Συνέχισε απλώς αυτό που γίνεται εδώ και 23 χρόνια. Θέλουμε να σταματήσει αυτό. Θέλουμε όλοι όσοι έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ντιμίτροβα.
Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων είναι σε επαφή μεταξύ τους προκειμένου να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...