Airetikos on Air: Μπαράζ απολύσεων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτή είναι η ανάκαμψη Σαμαρά!

Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

Μπαράζ απολύσεων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτή είναι η ανάκαμψη Σαμαρά!

Σε συνέχεια του χθεσινού μηνύματος του Σαμαρά, ότι το 2013 θα είναι έτος ανάκαμψης για την Ελληνική Οικονομία, σήμερα διάβαζα για απολύσεις εργαζομένων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτοί οι εργαζόμενοι αντί για δώρο από τον Άγιο Βασίλη, κέρδισαν μία χρονιά με μπόλικη φτώχεια και εξαθλίωση. Προφανώς για τον Σαμαρά, τον ενδιαφέρει η ανάκαμψη των φίλων του τραπεζιτών, καναλαρχών και εργολάβων. Οι απολύσεις, που δημοσιοποιήθηκαν(πέραν των δεκάδων που δεν βγήκαν στον αέρα) είναι οι παρακάτω:
Τις απολύσεις 58 υπαλλήλων κοινοποίησε παραμονές Πρωτοχρονιάς η ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Πόρτο Καρράς" και, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας, ανάμεσα τους είναι τέσσερα από τα επτά μέλη της διοίκησης του τοπικού σωματείου, ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, ο ταμίας κι ένα μέλος.

Η κοινοποίηση των απολύσεων άρχισε στις 28 Δεκεμβρίου, συνεχίστηκε μέχρι τις 31 του μήνα και οι συνδικαλιστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός τους.(Newsit.gr)

Στην απόλυση οκτώ υπαλλήλων προχώρησε χθες παραμονή Πρωτοχρονιάς η Διοίκηση της Επιχείρησης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, όπως καταγγέλει το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης κάνοντας παράλληλα λόγο για "μια πρωτοφανή επίδειξη εργοδοτικής τρομοκρατίας".
Όλοι και οι 8 συνολικά εργαζόμενες και εργαζόμενοι του καταστήματος της επιχείρησης στην Παραλία Κατερίνης απολύθηκαν λίγες ώρες πριν από την καινούργια χρονιά επειδή συμμετείχαν στην Πανελλαδική 24ωρη Απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία τους (Ο.Ι.Υ.Ε.) χθες 30 Δεκέμβρη, διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
"Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση εκδικητικών, παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων σαν απάντηση της εργοδοσίας στη μεγαλειώδη χθεσινή αγωνιστική κινητοποίηση των συναδέλφων και αποσκοπεί στην τρομοκράτησή τους, μετά από την καθολική συμμετοχή στην απεργία που υπήρξε στο συγκεκριμένο κατάστημα. Θορυβήθηκε η επιχείρηση από την μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και περισσότερο ανησύχησε για τις αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε για τις επόμενες ημέρες η Γενική Συνέλευση του  Σωματείου εργαζομένων στην Επιχείρηση για μη πληρωμή δεδουλευμένων μισθών", επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.(athens.indymedia.org)
  Απολύσεις λίγες ώρες πριν την Πρωτοχρονιά έκανε το σουπερμάρκετ ''Γαλαξίας'' στην Καρδίτσα. Άμεση ήταν η αντίδραση του ταξικού σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου νομού Καρδίτσας και της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ. Έκαναν παρέμβαση στην εργοδοσία και στο χώρο του σουπερμάρκετ και με ανακοίνωση ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές για τις απολύσεις.

 Η ανακοίνωση-καταγγελία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου του νομού Καρδίτσας για τις απολύσεις στον "Γαλαξία" έχει ως εξής:
"Συνάδελφοι εργαζόμενοι, φίλοι καταναλωτές,
Για άλλη μια φορά η εργοδοσία των Σούπερ Μάρκετ Γαλαξίας αποδεικνύεται αδίστακτη.
Για άλλη μια φορά προχώρησε σε απολύσεις παραμονή πρωτοχρονιάς δείχνοντας έτσι και το ανάλγητο πρόσωπο της εργοδοσίας προκειμένου να υπερασπίσει τα κέρδη της.
Δυο εργαζόμενοι απ’ το κατάστημα της Καρδίτσας απολύθηκαν πριν λίγο, την ώρα που σχόλασαν από τη βάρδια τους και αντί για το μεροκάματο πήγαν στο σπίτι τους το χαρτί της απόλυσης. Αυτό ήταν το δώρο του ‘’Αγιου Βασίλη’’ για τις οικογένειές τους. Μάλιστα η πίεση για να δεχτούν την απόλυση και να την υπογράψουν ήταν αφόρητη. Αυτό ήταν και το ευχαριστώ της εργοδοσίας για την προσφορά τους στην επιχείρηση. Έχουμε καταγγείλει και άλλες φορές ότι η εργοδοσία του "Γαλαξία" συστηματικά απασχολεί τους εργαζόμενους πέρα από το ωράριο και τους κλέβει τις υπερωρίες με την μέθοδο του «κλειδιού» ή της απλήρωτης παράτασης του ωραρίου.
Υπάρχει υπόνοια ότι έχουν και άλλες απολύσεις έτοιμες. Ο υπεύθυνος του καταστήματος απέφευγε να πει οτιδήποτε σχετικό.
Συνάδελφοι,
Τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, μονοκομματικές, δικομματικές ή τρικομματικές, είναι για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη των εργοδοτών. Είναι για να πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι την κρίση και όχι οι εργοδότες που την προκάλεσαν. Λες και όταν ο κάθε εργοδότης μάζευε δισεκατομμύρια από τη εκμετάλλευσή μας, μας είχε συνεταίρους. Μέσα σε αυτά τα μέτρα εντάσσονται και οι απολύσεις στο σούπερ – μάρκετ «Γαλαξίας».(902.gr)
  Ακόμη 5 εργαζόμενες απολύθηκαν την προηγούμενη βδομάδα από το κατάστημα HONDOS APOLLONIA στη Θεσσαλονίκη. Προστέθηκαν στις δεκάδες απολύσεις που έγιναν από τις αρχές του χρόνου στο ίδιο κατάστημα, αλλά και στο μακρύ κατάλογο των απολυμένων εργαζομένων από το χώρο του εμπορίου. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα, με αίτημα να σταματήσουν οι απολύσεις, να ανακληθούν όσες έγιναν και να επιστρέψουν οι εργαζόμενες κανονικά στην εργασία τους. Στο μεταξύ, ήδη μετά από παρέμβαση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 25 του Αυγούστου.

Στο συγκεκριμένο κατάστημα του HONDOS στο APOLLONIA, τον προηγούμενο μήνα επιχειρήθηκε η αλλαγή συμβάσεων στις εργαζόμενες με στόχο να γίνουν όλες ωρομίσθιες. Οι εργαζόμενες αντέδρασαν και με τη δράση τους εμπόδισαν την προσπάθεια της εργοδοσίας. Δημιούργησαν επιτροπή αγώνα εργαζομένων και συσπειρώθηκαν μαζικά στο κλαδικό σωματείο. Η εταιρεία απάντησε με 5 απολύσεις, στοχευμένες, επιλέγοντας να διώξει τις πιο δραστήριες συνδικαλιστικά.(http://prezatv.blogspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...