Airetikos on Air: Γιατί να αγωνιούμε για την δόση;

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Γιατί να αγωνιούμε για την δόση;

  Και ενώ, όλη η χώρα, αλλά και μεγάλο μέρος της Ευρώπης αγωνιά για την επιτυχή έκβαση του επόμενου Eurogroup, που θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, αλήθεια θα μας πει κάποιος την αλήθεια;
  Καταρχάς, ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δόση των 31δις ευρώ, που έπρεπε να καταβληθεί τον Μάρτιο του 2012, και όχι τα επιπλέον 12 δις από δόσεις Αυγούστου και Δεκεμβρίου, μιας και αν δεν δωθεί η πρώτη (χρονικά) δόση, δεν μπορούν να δωθούν οι επόμενες, μιας και η τύχη της εκταμίευσης τους, θα κρινόταν από την εφαρμογή των μέτρων(που ψηφίστηκαν πριν λίγες μερες, ενώ έπρεπε να τα ψηφίζαμε τον Μάρτιο του 2012).
  Από τα 31 δις της δόσης, έχει ειπωθεί ότι τα 25δις θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και άλλα 5 δις στους δανειστές μας. Περισσεύει ένα δις, το οποίο απλά θα ξοδευτει σε 5 μέρες, και τίποτα δεν θα μείνει για μισθούς και συντάξει(το παραμύθι των δόσεων, που ούτε ευρώ από αυτές, τρία χρονια δεν έχουν καταλήξει στα δημόσια ταμεία). Ελληνικέ λαέ, μην στηθείς στις τηλεοράσεις την Δευτέρα, γιατί αν την πάρουμε, η πιθανότητα είναι από το 1-5%, δεν θα δεις τίποτα, από αυτήν την επόμενη περίοδο.
  Άντε να δεχθούμε, ότι για τον Σαμαρά και τους φίλους του, ότι είναι κρίσιμο τράπεζες, να πάρουν ζεστό χρήμα, και για αυτό ο ντόρος, η αγωνία μας, κτλ. Από τον Σεπτέμβριο, μέχρι σήμερα που μιλάμε, υπάρχει σοβαρό θέμα, που έτσι και αλλιώς καθιστά αδύνατη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ΕΚΤ, θέτει ζήτημα, ότι δεν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να παίρνουν δωρεάν χρήμα, και να συνεχίζουν να μην είναι βιώσιμες. 200 δις ευρώ, έχουν πάρει από το 2010, και κανείς μας, δεν είδε το χρήμα να ρέει στην αγορά, αλλά ούτε και η οικονομική τους κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αντίθετα έχει χειροτερέψει αισθητά από τότε.  Δεν είναι τυχαία τα σενάρια που μιλάγανε για βίαιη εξαγορά των ελληνικών τραπεζών σε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κολλοσούς, αφού όπως είπε και ο Ντράγκι, δεν είναι φυσιολογικό, τόσα δις να έχουν πάει χαμένα. Πλέον, για να πάρουν χρήμα οι τράπεζες, θα πρέπει να παρουσιάσουν σοβαρό, εμπεριστατωμένο σχέδιο στην ΕΚΤ, ότι είναι βιώσιμες, ότι θα επιτελέσουν το έργο τους, δηλαδή να βγάζουν χρήμα από την αγορά. Και άντε, να περιμένεις από τους Μπακαλότραπεζίτες που έχουμε, σχέδια βιωσιμότητας, και άντε να περιμένεις η αγορά αν της δώσεις τώρα 1€, να σου επιστρέψει έστω και ένα σεντ, παραπάνω....
  Και για τα 5 δις, των δανειστών, ούτε κουβέντα. Αν πολιτικά, απλά ήθελαν να σου σώσουν, απλά ανέστειλαν τις πληρωμές, τόκων, και ομολόγων, οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, με ένα τηλέφωνο.
  Ο Σαμαράς, είναι καθαρό, ότι μέσω της δόσης, απλά προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά ο ίδιος και μόνο. Ξέρει, ότι τίποτα θετικό δεν θα συμβεί στην χώρα, αλλά αν πάει κάτι στραβά με την δόση, θα είναι υπόλογος των εταίρων του(που εξαφανίζονται από τον εκλογικό χάρτη), αλλά και στους φίλους του μιντιάρχες, εργολάβους, που με τις τράπεζες στο μηδέν, δάνεια δεν βλέπουν ούτε και στον ύπνο τους, και παίζεται πλέον και η ίδια η ύπαρξη τους στους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση βιώνει ένα απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο, αφού ξέρει καλά ότι κάθε δόση θα απαιτεί νέα μέτρα, και ακόμα και η πρόταση του ΔΝΤ, να πέρναγε πάλι θα σήμαινε ένα μαμούθ πακέτο μέτρων.
  Πλέον, η μόνη λύση, δύσκολη, επίπονη και αυτή για τον λαό, είναι η στάση πληρωμών προς τα έξω, και η επίσημη χρεοκοπία της χώρας. Είναι λύση, αφού είναι λύση που δίνει, με πολλούς όρους και προϋποθέσεις προοπτική!
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...