Airetikos on Air: Περικοπή 23% στο εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων- Η πρώτη οριζόντια μείωση!

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Περικοπή 23% στο εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων- Η πρώτη οριζόντια μείωση!


Μείωση, που αγγίζει το 23%, στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας , μια μείωση που θα έχει και αναδρομική ισχύ για περίπου 50.000 συνταξιούχους οι οποίοι ήδη έχουν υποβάλλει αιτήσεις. Μαζί με τις προηγούμενες μειώσεις η περικοπή φθάνει πλέον συνολικά το 40%. Το θέμα τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός, Ιωάννης Βρούτσης, με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε αιτία πολέμου την απόφαση και διοργάνωσε το απογευμα συλλαλητήριο και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.
«Δυστυχώς, τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε, ότι «οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων, θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, που είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι οποίες είναι έτοιμες από τις αρχές Μαΐου, 23 ταμεία χορηγούν εφάπαξ με ποσά που είναι υψηλότερα από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Πρόκειται για τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εταιρειών τσιμέντων, των υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, των νομικών, των απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, των εφημεριδοπωλών των υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, των ιπποδρόμων, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, του τουρισμού, της Εμπορικής Τράπεζας, της Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας, των μηχανικών, των αστυνομικών και των εργαζομένων στο ΙΚΑ.
Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περικοπή των εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία αυτά σε ποσοστό από 10% έως 30%, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο, η περικοπή να γίνει αναδρομικά ακόμη και από την 1-1-2011.
«Ως υπουργός, δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, είτε με την επιβολή επιπλέον εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων, προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να λάβουν ποσά εφάπαξ που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει» κατέληξε.
Ο υπουργός Εργασίας, ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης, θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του ποσού είναι, όπως προβλέπεται ρητά από τον εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου (ν. 4046/2012), η προσαρμογή του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος.
Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, χαρακτήρισε την απόφασή της, κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα δραστική περικοπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο, ως αιτία «πολέμου».
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο Υπουργός δεν έκανε δεκτή καμία από τις προτάσεις των εργαζομένων, σχετικά τους τρόπους και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων των Δημοσίων Υπαλλήλων και δήλωσε, ευθέως, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση κατά 22,68% στο -ήδη μειωμένο κατά 20%- εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων.
«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στο πλαίσιο –τουλάχιστον- της υπεσχημένης διαπραγμάτευσης των επαχθών όρων της Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα, να απαιτήσει και να επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως άλλωστε έπραξε για τις Τράπεζες», καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.

Επίσης σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα η «Αυτόνομη Παρέμβαση», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι «στην ερχόμενη διετία η μείωση του εφάπαξ θα ξεπεράσει το 43%» και χαρακτηρίζει τις «περικοπές του εφάπαξ και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κοινωνικά ανάλγητη» ενώ ζητά από την «πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να εγκαταλείψει την παρελκυστική τακτική και σε συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να λάβει άμεσα μέτρα για το συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και για να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές».
ert.gr
Τα χρήματα που τους παρακρατούσαν, με μηνιαίες εισφορές, απλά τους τα κλέβουν. Αλήθεια, το μέτρο αυτό, δεν είναι οριζόντιο;;;; Δεν περιλαμβάνει μία κοινωνική κατηγορία, με ενιαίο ποσοστό περικοπής, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια;;;;
Μια χαζή ερώτηση, κάνω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...