Airetikos on Air: Εργαζόμενος των 400€.......Η ταφόπλακα της μικρομεσαίας επιχείρησης!

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Εργαζόμενος των 400€.......Η ταφόπλακα της μικρομεσαίας επιχείρησης!

  Από την εποχή του Μνημονίου 2, και την επιβολή της βύθισης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, Παπαδήμος, Βενιζέλος, παράγοντες της αγοράς, δικαιολογούσαν την παραπάνω βύθιση, λέγοντας,  ότι απλά έτσι ίσως δοθεί κίνητρο για νέες προσλήψεις, ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν έτσι και αλλιώς να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς, κτλ......Η τρόικα, απλά μίλαγε γενικώς και αορίστως, για μέτρο, που θα ερχόταν να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, παρά τα χτυπητά παραδείγματα, Βουλγαρίας, Λετονίας, που οι χαμηλοί μισθοί δεν προσέφεραν τίποτα στην ανταγωνιστικότητα, των επιχειρήσεων των συγκεκριμένων χωρών.....
  Και στυγνά καπιταλιστικά, να το δει κάποιος, το ύψος της μισθοδοσίας, θα πρέπει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες του εργαζομένου, ώστε να δέχεται, ο ίδιος,  την εκμετάλλευση της υπεραξίας της εργασίας του,  με αντάλλαγμα ένα επίπεδο ζωής.......Με λίγα και απλά λόγια, ο μισθός είναι για τον εργαζόμενο, το αντικείμενο ομηρίας του, για να προσφέρει κέρδη στον εργοδότη του.
  Η ραγδαίες μειώσεις μισθών, που είτε ήρθαν αυτόματα, με τη κρίση να χτυπάει το σύνολο της αγοράς, και  θεσμοθετήθηκαν την Άνοιξη, δεν συνοδεύτηκαν με κανέναν τρόπο, με μειώσεις στο κόστος ζωής. Αντιθέτως, από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, πριν μία εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι οι τιμές των βασικών αγαθών, αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 18% μ.ο. Ξένοι και Έλληνες, παραγωγοί, και προωθητες, βασικών προϊόντων, αντιμετώπισαν την πτώση τζίρου, κερδοσκοπώντας, στη πλάτη του Ελληνικού λαού. Ακόμα και με τους μισθούς των 700, 800€, η μέση Ελληνική οικογένεια, θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα,με την παραπάνω αύξηση τιμών.
  Φθάνουμε σήμερα, στους μισθούς των 400€, και στους νυν εργαζομένους. Αλήθεια, πόσο παραγωγικός θα είναι ένας εργαζόμενος, με τον παραπάνω μισθό, όταν αντί για να αφιερώνεται στην δουλειά του, θα σκέφτεται τι λογαριασμούς χρωστάει, θα αγωνιά αν θα έχει η οικογένεια του, ένα πιάτο φαΐ, το βράδυ;
 Η απάντηση είναι, αυτονόητη. Καθόλου παραγωγικός....Θα πιέζεται ώστε να δείξει ότι εργάζεται, ακόμα και θα υποκρίνεται για αυτό, απλά για να κρατήσει αυτά τα λίγα. Ακόμα όμως και η πίεση του εργοδότη,  η απειλή απόλυσης, θα είναι μικρότερης βαρύτητας, λόγω, ότι ο εργαζόμενος πλέον δεν έχει να χάσει και πολλά......Έτσι, η επιχείρηση, που έτσι και αλλιώς πιέζεται, από την πτώση της κατανάλωσης, η ίδια, χωρίς να το καταλαβαίνει, θα αρχίσει να 'παράγει' λιγότερο. Και μην πάει ο νους σας, στις φάμπρικες ή στις βιομηχανίες, μονό. Ο εμποροϋπάλληλος, με το ύφος του, με την έλλειψη υπομονής, θα 'πείθει' όλους και λιγότερους πελάτες, να ψωνίσουν.......Ο υπάλληλος γραφείου, από έλλειψη συγκέντρωσης, από τα προβλήματα που θα τον περιμένουν σπίτι, θα κάνει λάθη, πολλά από αυτά μοιραία....(Όλα τα παραπάνω συμπτώματα, μπορούν να παρατηρηθούν και σε εργαζόμενους, που αμείβονται καλά, αλλά η αιτία τους, σε αυτή τη περίπτωση, αντιμετωπίζεται άμεσα, με την ύπαρξη απλού Managament).
  Τα παπαγαλάκια, οι οπαδοί των μισθών Βουλγαρίας, εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία(όπως έκαναν Παπανδρέου, Παπαδήμος, Βενιζέλος). Δεν στέκει κανένα επιχείρημα τους. Οφείλει η πραγματική αγορά εργασίας, σήμερα, να δώσει τις απαντήσεις της. Να πει την αλήθεια.......Να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να βασιστεί σε εργαζόμενους, που συντηρούνται από τις οικογένειες τους ή απλά ζουν μια εξαθλιωμένη ζωή. Οφείλουν και οι εργαζόμενοι, από την μεριά τους, στις παρούσες συνθήκες, κατανοώντας, και το μαύρο παρόν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να γίνουν πιο ενεργητικοί, πιο δημιουργικοί, να βοηθήσουν να αναπνεύσει η επιχείρηση, που εργάζονται. Σαφέστατα, με μικρότερο μερίδιο ευθύνης, αφού η επιχείρηση δεν τους ανήκει, αλλά με την ευθύνη που τους αναλογεί.
  Εδώ και τώρα, οφείλουν να αποκατασταθούν οι κατώτατοι μισθοί, να δοθεί ένα πραγματικό κίνητρο επιβίωσης, και να αποκτήσει μία προοπτική νίκης, η μάχη επιβίωσης, που δίνει κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...