Airetikos on Air: Ο τύρρανος Καντάφι και η νέα βάρβαρη ηγεσια στην Λιβυή

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Ο τύρρανος Καντάφι και η νέα βάρβαρη ηγεσια στην Λιβυή

  Συρρέουν οι Λίβυοι έξω από αποθήκη-ψυγείο κρεάτων στη Μιζουράτα, προκειμένου να δουν τη σορό του Μουαμάρ Καντάφι, που φυλάσσεται εκεί μέχρι να γίνει η κηδεία του. Η διαπόμπευση του νεκρού πρώην δικτάτορα της Λιβύης συνεχίζεται, ενώ, την ίδια ώρα, η Τρίπολη δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, που αξιώνει έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Λίβυου συνταγματάρχη. Στην ίδια αποθήκη-ψυγείο βρίσκεται και η σορός του γιου του, Μοτασίμ Καντάφι.

Τις σορούς επιθεώρησε ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ και άλλοι αξιωματούχοι. «Τους είπα να τον κρατήσουν στην κατάψυξη για μερικές ημέρες. Για να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουν όλοι πως είναι νεκρός» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου, Αλί Ταρχούνι, προσθέτοντας ότι η κηδεία του Λίβυου συνταγματάρχη έπρεπε να καθυστερήσει.

Λίβυοι αξιωματούχοι διαφωνούν σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει με τη σορό. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ανακοινώσει ότι η κηδεία του Μουαμάρ Καντάφι θα είναι μυστική και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως θα επιχειρήσει πόντιση της σορού στη θάλασσα -όπως είχε γίνει με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν-, προκειμένου να μην μετατραπεί ο τάφος του σε «τόπο προσκυνήματος».

Αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει νεκροψία στη πτώμα του Καντάφι. «Κανείς δεν θα εξετάσει το πτώμα (του Καντάφι)» είπε ο Φάτι Μπασάγα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου στη Μιζουράτα.

Την ίδια ώρα η φυλή του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να παραδώσει τη σορό του 69χρονου συνταγματάρχη, ώστε να γίνει η ταφή στη γενέτειρά του, τη Σύρτη, όπως προβλέπουν οι ισλαμικοί κανόνες.


protothema.gr

Ο Τύραννος Καντάφι, αποτελεί παρελθόν, από την Λιβύη, και ήταν τύραννος, αφού είχε καπηλευθεί την εξουσία τα τελευταία σαράντα χρόνια, είχε καταργήσει κάθε έννοια δημοκρατίας, αρεσκόταν σε διώξεις και δολοφονίες αντιφρονούντων, και πλούτιζε αυτός και η οικογένεια του, πάνω στην φτώχεια του Λιβυκού λαού.
  Η επανάσταση από τις αρχές Ιούλη, στον αραβικό κόσμο, ήταν απόλυτα κατευθυνόμενος από την Δύση, και τα συμφέροντα της. Ήταν κατά κάποιο τρόπο η βίαιη αναπροσαρμογή των όρων εκμετάλλευσης των Αράβων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, προς όφελος τους. Με εξαίρεση την Λιβύη, οι ηγέτες που ανετράπησαν ήταν σύμμαχοι της Δύσης, απλά προφανώς οι τότε συμφωνίες από την δεκαετία του 50 και μετά, δεν επέτρεπε περαιτέρω εκμετάλλευση των Αραβικών χωρών, σε περίοδο τεράστιας καπιταλιστικής κρίσης σε όλο τον κόσμο.
  Η περίπτωση Καντάφι ήταν αρκετά διαφορετική. Ο Καντάφι, αν και ανέβηκε στην εξουσία με τις ευλογίες της Δύσης, γρήγορα αποφάσισε να απαλλαχθεί από τις Δυτικές εξαρτήσεις (όπου μπορούσε), και να χαράξει αυτόνομη πορεία προς όφελος της χώρας του, μόνο που ξαναλέω ότι το συμφέρον της χώρας του το περιόρισε στα όρια του στενού περιβάλλοντος του. Μετά τον εξευτελισμό του Αμερικανικού παράγοντα την δεκαετία τι 80, που απέτυχε να τον απομακρύνει από την εξουσία τότε, ο ιμπεριαλισμός, όπως είπε ένας φίλος, που δεν ξεχνάει ποτέ, παραφύλαγε. Τι και αν τα προηγούμενα χρόνια, έμοιαζε σιγά-σιγά ο Καντάφι να σπάει την απομόνωση του και την απομόνωση της χώρας του, κάνοντας 'μπίζνες' με την Ευρώπη, το τέλος ήρθε. Και μάλλον, η αίσθηση που του έδωσε η Δύση ότι η αντιπαλότητα μαζί του τελείωσε, τον 'χαλάρωσε' και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ανατροπής του, εκ των έσω(με την καθοριστική βοήθεια της Δύσης).
  Και τώρα, η νέα μεταβατική κυβέρνηση της 'Ελευθερίας'της Λιβύης, έρχεται απλά να επαναλάβει με την πρώτη ευκαιρία τις φρικαλεότητες Καντάφι, να καταπατήσει γραφτούς και άγραφους νόμους, και απλά να μας επιβεβαίωσε ότι οι Αραβικές ηγεσίες(κάθε είδους) έχουν μία άλλη προσέγγιση της δημοκρατίας και των αγαθών της. Και βέβαια, η νέα κυβέρνηση της Λιβύης, απόλυτα εξαρτώμενη από την Δύση θα κάνει αυτό που κάνουν οι εμίρηδες στην Αραβία, ο Γιωργάκης στην Ελλάδα, και πολλοί ηγέτες αλλού, ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...