Airetikos on Air: ΟΒΟΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

ΟΒΟΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ 'press-gr.blogspot.com'

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010


Υπάρχει και ζωή χωρίς ευρώ...


Από τη Νίνα Τσιμπούλη
 
Υπάρχει μια νομισματική μονάδα, που δεν επηρεάζεται από την χρηματοπιστωτική κρίση, δεν φοβάται τις υποτιμήσεις και δεν υπόκειται σε δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις. Πρόκειται για το «κοινωνικό νόμισμα» που χρησιμοποιείται στην αγοραπωλησία υπηρεσιών και προϊόντων, χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην πραγματική οικονομία.
Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην Ελλάδα είναι η δράση του σωματείου «Οβολός», που είναι η μόνη οργάνωση με πανελλαδική εμβέλεια. Ο «ιθύνων νους» της δημιουργίας του, Νίκος Μπογονικολός, επιχειρηματίας στο επάγγελμα από την Πάτρα, είχε...
δει αντίστοιχα παραδείγματα ανταλλακτικής οικονομίας στο εξωτερικό και αποφάσισε με την υποστήριξη φίλων να προβεί στη δημιουργία ενός δικτύου και στην Ελλάδα. Έτσι πρόκειται για μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Όπως ανέφερε, αποκλειστικά στο «press-gr», ήταν χρονοβόρα η νομική κατοχύρωση και η γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά άξιζε τον κόπο, καθώς πρόκειται για μια ανοιχτή ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή αγαθών που συνιστά την Ελληνική απάντηση στην χρηματοοικονομική κρίση, όπως αναγράφεται στο διαδικτυακό τόπο http://www.ovolos.gr/ . Έτσι δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι απαριθμεί 5000 μέλη, εκ των οποίων το 1/3 συμμετέχουν ενεργά σε καθημερινή βάση.
Ο τρόπος συμμετοχής είναι απλός. Οι ενδιαφερόμενοι ανοίγουν ένα λογαριασμό στον παραπάνω ιστότοπο, μέσω του οποίου δηλώνουν το είδος της υπηρεσίας ή των αγαθών που μπορούν να προσφέρουν, και το κόστος σε μονάδες οβολών. Έτσι καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, πληρώνοντας και εισπράττοντας με ηλεκτρονικές μονάδες οβολών. Έτσι πρόκειται για τράπεζα που δεν επενδύεις χρήματα, και δεν αποκομίζεις τόκο επί των μονάδων που συλλέγεις, αλλά ρευστοποιείς τον προσφερόμενο χρόνο ή αγαθά.
Οι διαχειριστές δεν έχουν ίδιον όφελος, καθώς ο ρόλος τους περιορίζεται στην παρακολούθηση των δρωμένων των χρηστών και φροντίζουν για την εύρωστη λειτουργία του συστήματος. Οι πιο δημοφιλείς ανταλλαγές είναι η παροχή υπηρεσιών όπως η φροντιστηριακή εκμάθηση, λογιστικές φορολογικές συμβουλές , και η εξεύρεση απασχόλησης.
Το παράδειγμα έχουν αρχίσει να υιοθετούν και πολλές τοπικές κοινωνίες, όπως αυτή του Βόλου, που πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται για το δικό της «Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης της Μαγνησίας».
Το μότο της οργάνωσης, «Φτωχός δεν είναι όποιος δεν έχει χρήματα, αλλά αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Και στην πραγματικότητα όλοι μπορούν», είναι ενδεικτικό της δράσης της. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών, που αποφάσισαν να δημιουργήσουν «στην πράξη ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας προς όφελος τους, μια θετική δράση από τους πολίτες προς όφελος των ιδίων των πολιτών, χωρίς μεσάζοντες, τόκους και ανατοκισμούς, και κάποιες μακρινές πολυεθνικές που μας απομυζούν και μας διαφεντεύουν».
Έτσι, χωρίς ευρώ, αλλά με μονάδες ΤΕΜ, που όμως δυνητικά αντιστοιχούν σε ισάριθμα ευρώ, χαμηλόμισθοι, άνεργοι και συνταξιούχοι καλύπτουν βασικές τους ανάγκες και βρίσκουν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνοντας ζωή στα τοπικά προϊόντα και στις τοπικές κοινωνίες. Ακόμα και οι επιχειρήσεις μπορούν να σωθούν από το λουκέτο και να αυξήσουν την πελατεία τους μέσω του δικτύου, καθώς μπορούν να γίνουν μέλη, πουλώντας τα προϊόντα τους με ποσόστωση ΤΕΜ, για παράδειγμα 50% σε ευρώ, δημιουργώντας έτσι πιο φιλικές και ελκυστικές τιμές για τους καταναλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα είναι ασφαλές από απάτες, καθώς κάθε μέλος μπορεί να ανοίξει ένα και μόνο λογαριασμό και για την ολοκλήρωση της εγγραφής του απαιτείται η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας. Κάθε μέλος θα έχει ένα όριο χρεωστικού λογαριασμού κλιμακωτό που θα ξεκινάει από τα 100 ΤΕΜ και θα αυξάνεται ανάλογα με το χρόνο παραμονής στο δίκτυο, τις συναλλαγές που πραγματοποιεί και την αξιολόγηση των συναλλαγών του από τα άλλα μέλη του Δικτύου. Οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί σε όλα τα μέλη και ο κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να δει τους λογαριασμούς αυτών με τους οποίους θέλει να συναλλαχθεί. Περισσότερες πληροφορίες για το «Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης της Μαγνησίας» μπορεί κανείς να βρει στο διαδικτυακό ιστότοπο http://www.tem-magnisia.gr/ .
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι ενθαρρυντική η αλλαγή προτύπων κατανάλωσης και ανθρώπινης διάδρασης και η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης μέσω της κοινωνικής οικονομίας. Ο θεσμός του κοινωνικού νομίσματος είναι ήδη αρκετά γνωστός και διαδεδομένος σε επαρχιακές πόλεις στην Αγγλία, Ιρλανδία, Αργεντινή, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία, Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...